DISTRIBUIȚI

Salvamontiștii din județul Hunedoara atrag atenția asupra riscului crescut de avalanșă în masivele Retezat și Parâng, din cauza faptului că vremea s-a încălzit, iar zăpada de pe creste o poate lua ușor la vale, mai ales că în anumite zone este semnalat și un fenomen de inversiune termică.

Pericolul este prezent în special de la altitudini mai înalte de 1.800 de metri, în condițiile în care stratul de zăpadă măsoară, în medie, peste 35 de centimetri, dar și în zonele viscolite, de pe văi, unde ninsoarea depusă poate atinge chiar și un metru.

„Este un pericol iminent de avalanșă în zonele de creastă, înalte, la peste 1.800 de metri altitudine, pentru că zăpada este abundentă și instabilă din cauza temperaturilor pozitive și a fenomenului de inversiune termică. De exemplu, la Baza Salvamont Râușor, din Retezat, erau 7 grade, iar după ce am coborât în comuna Râu de Mori temperatura scăzuse spre zero grade Celsius. În plus, în zilele viitoare vremea se anunță caldă pentru această perioadă a anului, cu precipitații sub formă de ploaie”, a declarat șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, citat de Agerpres.

Salvamontiștii recomandă turiștilor să evite traseele de creastă, iar atunci când au în intenție să plece pe trasee să întrebe la refugiile Salvamont din stațiunile montane despre starea acestora și despre evoluția vremii.

De asemenea, turiștii sunt sfătuiți să poarte haine și încălțăminte potrivite pentru munte, să evite traseele necunoscute și să anunțe salvamontiștii dacă doresc să plece în drumeție.

Salvamont Hunedoara are deschise punte de permanență în stațiunile montane Straja, Parâng și Râușor, dar și la cabanele cunoscute ce sunt vizitate de un mare de turiști la sfârșit de săptămână.

  • Risc de avalanșă de gradul 4 în Munții Călimani și Gurghiu, la altitudini de peste 1.600-1.700 de metri

Riscul de avalanșă este de gradul 4 în Munții Călimani și Gurghiu, la altitudini de peste 1.600-1.700 de metri, în urma căderilor de zăpadă din ultimele zile și a temperaturilor ridicate prognozate pentru următoarele zile, au anunțat miercuri reprezentanții Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Mureș.

„În urma patrulărilor preventive și a măsurătorilor efectuate în zăpadă în data de 12.12.2017, Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Mureș vă informează că în Munții Călimani și Gurghiu, în zonele cu pantă între 25 — 38 grade, la altitudini de peste 1.600-1.700 m, în urma căderilor de zăpadă din ultimele zile și a temperaturilor ridicate prognozate pentru următoarele zile, riscul de avalanșă este de gradul 4 (pe o scară de la 1 la 5), nivel de risc care se va menține în zilele următoare (…) Traseele pe care există pericol de declanșare a unei avalanșe în munții Călimani sunt închise”, se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Mureș.

Salvamontiștii mureșeni au arătat că persoanele care vor parcurge în următoarele zile trasee montane din munții Călimani și Gurghiu la peste 1.600 de metri trebuie să fie echipate specific perioadei de iarnă, dar și cu echipament individual de salvare din avalanșă (sondă de avalanșă, lopată de avalanșă, dispozitiv electronic de căutare din avalanșă DVA).

În plus, acestea trebuie să se asigure că au suficientă mâncare, lichide, dar și lanterne cu baterii noi.

Cei care doresc informații legate de traseele montane din județul Mureș pot suna la numărul de telefon al Dispeceratului Salvamont Mureș 0728 28 94 42 sau la numărul de Dispecerat Național Salvamont 0372 126 668 (0 — SALVAMONT).

Salvamont România a anunțat miercuri, pe pagina sa de Facebook, că, în întreaga zona montană din țară, ca urmare a creșterii stratului de zăpadă și a creșterii semnificative a temperaturii prognozate pentru următoarele zile, riscul producerii de avalanșe la altitudini mai mari de 1.800 metri este mare și se va menține la acest nivel și în zilele următoare.

Reprezentanții Salvamont au informat că sub această altitudine, în zonele cu depunere de zăpadă, riscul producerii de avalanșe este moderat și le recomandă turiștilor care doresc să practice sporturi de iarnă în zona montană din exteriorul stațiunilor turistice să solicite informații despre starea traseelor, a zăpezii precum și despre evoluția vremii, echipelor Salvamont, și să fie dotați cu echipamentul individual de salvare din avalanșă.

Discuții

comments