DISTRIBUIȚI

Primele gânduri tipărite pe o hârtie adevărată sau primele rânduri de proză scurtă semnate de pictorița Luiza Cala s-au adunat într-o carte nonconformistă, cu un titlu pe măsură, – ,,Uneori, consum bărbați tineri la micul dejun. O întâmplare minunată i-a schimbat macazul vieții și au invitat-o pe autoare pe drumul literaturii. Cartea sa de debut a fost lansată la Muzeul Național al Marinei Române din Constanța.

Titlul cărții „Uneori, consum bărbați tineri la micul dejun” este de fapt o metaforă, un cârlig, a declarat autoarea, o invitație non-conformistă de a-i citi volumul de debut. Luiza Cala este artist plastic, însă recunoaște că pasiunea scrisului a avut-o din totdeauna. A așteptat ca toate întâmplările din viața sa, toate trăirile, sentimentele și așteptările sale să atingă o cotă absolută, ca mai apoi să le transforme într-o carte.

„Foarte cuminte nu am fost niciodată și ar fi fost păcat ca la prima mea carte să trec, așa, neobservată. Cartea este o carte bună, blândă, plină de frumoase învățăminte, dar titlul, care de fapt este o metaforă, este un titlu cârlig. De fiecare dată, iubirea este acolo. Că eu o manifest asupra oamenilor, asupra animalelor, asupra florilor, nu știu, important este să fie iubire, iar eu nu pot să trăiesc fără iubire“, afirmă autoarea volumului de proză.

Cu umor, Luiza Cala a mărturisit că nu este cazul să ne temem, pentru că ea nu consumă tineri la micul dejun, însă recunoaște că în fiecare dimineață are nevoie de energie pozitivă.

„Bărbații aceia tineri pe care eu îi consum la micul dejun, de fapt reprezintă energie proaspătă. Dimineața, mai ales după o anumită vârstă, ai mare nevoie de energie proaspătă. R: Cine vă aduce această energie proaspătă? Păi, în primul rând, un personaj important în carte, este marea. Marea este prietena mea!“, dezvăluie artista.

La lansarea cărții, eveniment găzduit de Muzeul de Marină din Constanța a participat și editorul cărții George Terziu. Acesta a declarat că volumul este un manual de iubire, cu multe capitole învăluite în dramă, dar conduse toate, de fiecare dată, către un final fericit.

„Aceasta carte are atâtea lucruri aparte de literatura onirică din care se revendică, încât este un manual pentru cunoașterea bărbatului de către femeie și a femeii de către bărbat“, este de părere editorul George Terziu.

Poeta Amelia Stănescu, prietena autoarei a declarat că multe simboluri din pictura Luizei Cala se regăsesc și în volumul ei de proză scurtă.

„Cartea poate fi citită de adolescenți, de tineri pentru că are în centru ideea de iubire și iacă-tă suntem la Muzeul Marinei și nu întâmplător pentru că unul din nucleele de bază ale acestei cărți este pasiunea Luizei Cala pentru tot ce înseamnă apă, mare“, afirmă și scriitoarea Amelia Stănescu.

„Uneori, Consum bărbați tineri la micul dejun” este o carte care derutează, inspiră, provoacă și stârnește emoții, o carte care te invită la lectură. Cât despre întâmplarea minunată care a determinat-o pe Luiza Cala să se dedice scrisului, o ține, în continuare secretă. Scriitoarea ne-a confirmat însă, că ceva în viața ei s-a schimbat atât de puternic, încât este acum un alt om, complet, pentru că a reușit să își pună pasiunea pentru literatură într-o formă sublimă.

Un material realizat de Silvia PASCALE