DISTRIBUIȚI

În incinta Mănăstirii Dervent se amenajează un muzeu al satului, unde vor putea fi admirate 5 locuinţe tradiţionale din mai multe zone ale Dobrogei.

Prima dintre acestea, casa reprezentativă a zonei Oltina, poate fi vizitată de către pelerini, în perioada sezonului rece.

Casa a fost mutată bucată cu bucată, iar cea mai importantă piesă este o coloană de stejar, din pivniţă, ne-a spus iniţiatorul proiectului, părintele stareţ al Mănăstirii Dervent, Andrei Tudor.

O casă tradițională țărănească de sfârșit de secol XIX, cu pivniță, așa cum a fost ea la Oltina, în urmă cu 10 ani. Se vizitează la cererea celor care doresc să o vadă și în interior. Materialul folosit are la bază: pământul și paiele, piatră la fundație cu pământ, pereții: pământ și paie, doar acoperișul este făcut din scândură și olanele – tradiționale de pe casele din Dobrogea. Paturile sunt făcute din lut pe care se punea vara rogojină, iar iarna saltea de paie. În camera bună este și unul din răzbioaiele de țesut, tot de sfârșit secol XIX, donat de o bătrână de 95 de ani”, a declarat pentru Radio Constanța Andrei Tudor, stareţ al Mănăstirii Dervent.

Proiectul amenajării caselor tradiţionale este realizat în colaborare cu Muzeul de Artă Populară din Constanţa.

Discuții

comments