DISTRIBUIȚI

Bucătarul șef Jean Sulpice, devenit anul trecut proprietarul hotelului Auberge du Pere Bise din localitatea Talloires, în estul Franței, a fost desemnat „bucătarul anului” de către prestigiosul ghid culinar Gault et Millau, care își va publica joi ediția franceză pentru 2018, informează AFP.

Bucătarul de 39 de ani, deținătorul a două stele Michelin cu precedentul său restaurant din Val Thorens, a achiziționat în 2016, împreună cu soția sa Magali, hotelul cu o vechime de aproape 100 de ani Auberge du Pere Bise, situat pe malul lacului Annecy, pe care l-a redeschis în luna mai.

Jean Sulpice îi succede la titlul de „bucătarul anului” lui Alexandre Couillon, bucătar șef la restaurantul La Marine din Noirmoutier (vestul Franței), care a obținut la rândul lui recompensa supremă oferită de ghidul culinar cu care se pot lăuda doar 21 de bucătari.

Cel de-al doilea ghid gastronomic după Michelin, Gault et Millau a fost lansat acum 45 de ani și este tipărit în 40.000 de exemplare în Franța. Ghidul se editează în aproximativ 50 de țări.

Discipolul lui Marc Veyrat, Jean Sulpice „a tras lozul cel mare”, crede Côme de Chérisey, directorul ghidului. „Se află pe o traiectorie ascendentă, este pe punctul de a ajunge în vârf”, a spus acesta pentru AFP, salutând „un mare bucătar”.

Printre laureații din 2018, se numără și Cédric Grolet, de la restaurantul Meurice din Paris, desemnat patiserul anului. Prăjituri multicolore în formă de cub rubik, tarte cu mere decupate cu delicatețe sub forma unor petale de flori, sunt printre cele mai interesante creații ale acestui cofetar de 32 ani care își pune creațiile pe Instagram, unde îl urmăresc peste 590.000 de abonați.

Trofeul pentru antreprenorul anului le-a revenit lui Tigrane Seydoux și Victor Lugger, cei doi asociați care dețin lanțul de restaurante de tip trattoria Big Mamma din Paris.

Managerul de restaurant al anului a fost desemnat Christian David de la restaurantul Grand Véfour din Paris, iar somelierul anului este Florian Balzeau, de la Le Gindreau din Saint-Médard (sud-vestul Franței).

În versiunea tipărită, Gault et Millau recenzează 3.800 de restaurante, dintre care 750 recent deschise, iar 2.500 cu meniuri sub 30 de euro, reprezentând un procent de 70% din totalul restaurantelor selecționate de către juriu.

Sursă: Agerpres

Discuții

comments