DISTRIBUIȚI

Farul vechi din Sulina, unul dintre principalele puncte de atracție din Delta Dunării va intra într-un amplu proces de reabilitare cu bani europeni.

Potrivit primarului din Sulina, Nicolae Răduș, aproximativ 2 milioane de euro vor fi investite în salvarea clădirii de patrimoniu, un simbol al activității desfășurate de Comisia Europeană a Dunării în cel mai estic oraș al României. A fost un far care aducea lumină marinarilor în vremea în care Sulina era un spațiu Porto Franco.

„Este o clădire reprezentativă, este o reproducere a Farului Genovez, construit în 1856. El e a mai fost renovat o dată, dar din cauza condițiilor de umiditate ridicată și a unui aer cât de cât sărat se impune o altă renovare. Cei care vin să viziteze ieșirea Dunării la mare, cu farul nou, care marchează intrarea pe Canalul Sulina a navelor maritime care ating porturile Tulcea, Galați, Brăila, Reni, Ismail și Giurgiuvești sunt dirijate cu ajutorul acestui far“, a explicat primarul Nicolae Răduș.

Potrivit municipalității orasului Sulina, Farul vechi, actual muzeu, a fost construit între anii 1869 si 1870 . Proiectul a fost deja aprobat de consilierii județeni tulceni și va fi finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 pentru conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Un material realizat de Silvia PASCALE