DISTRIBUIȚI

Situat în apropierea falezei oraşului, Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, conceput ca o instituţie de cultură complexă – muzeu şi acvariu public, primeşte anual peste 50.000 de vizitatori. Muzeul prezintă vizitatorilor geneza şi evoluţia deltei.

Cuprinde o expoziţie permanentă care prezintă în principal elemente caracteristice patrimoniului natural existent în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, un acvariu public şi diverse expoziţii temporare.

De la intrarea în moderna clădire a centrului se văd hărţile care arată cum s-a format şi cum a evoluat Delta Dunării.

Expoziţia permanentă redă cu fidelitate habitate specifice Deltei Dunării şi Complexului Lagunar Razim-Sinoie şi a altor arii protejate.

Vizitatorii au posibilitatea de a cunoaşte păsările declarate monumente ale naturii, speciile de animale rare protejate la nivel naţional şi european, speciile dispărute din spaţiul deltaic şi dobrogean, dar şi aspecte din viaţa lor prin intermediul filmelor dispuse de-a lungul traseului de vizitare.

La parterul clădirii, în diorame, sunt prezentate flora şi fauna deltei.

La etaj, tot în diorame, întâlnim aspecte caracteristice pădurii din Dobrogea continentală, de asemenea există şi reconstituirea unei cherhanale vechi de 100 de ani.
Tot la etaj sunt organizate şi expoziţii temporare. Până în decembrie poate fi vizitată expoziţia de fotografie semnată de Mihai Petrescu cercetător în cadrul muzeului. Fotografiile surprind asemănări de relief ale Dobrogei şi mai multe zone din Europa.

Însă, atracţia muzeului este la demisolul clădirii şi cea mai vizitată zonă de cei mici. Aici întâlnim acvariul.

Acvariul este dotat cu instalații moderne și prezintă o colecție formată din 24 specii de pești indigeni întâlniți în Delta Dunării și Marea Neagră, 23 specii de pești de recif, opt specii de nevertebrate marine și șase specii de corali aduse din Indonezia.

Acvariile cu specii de pești şi nevertebrate întâlnite în recifele de corali constituie o noutate pentru Tulcea, și chiar pentru acvariile din România, amenajate într-un spațiu public. Printr-un sistem de două acvarii cilindrice, dispuse concentric, vizitatorii îşi pot imagina că se află , pentru câteva minute, în mijlocul unui recif, înconjurați de pești și corali, cu forme și culori impresionante, ce încântă privirile.

Aceleași senzații sunt trăite și parcurgând tunelul aferent celui mai mare bazin din acvariu, însoțiți de sturioni, considerați a fi printre cei mai primitivi pești ce mai trăiesc azi pe glob și anghile, cunoscute datorită particularității reproducerii lor biologice.

Un material realizat de Aurelia MIERLUȘ