DISTRIBUIȚI

Pe 1 octombrie 2017 este a treia oară când se celebrează Ziua Internațională a Cafelei la inițiativa Organizației Internaționale a Cafelei (OIC). Anul acesta evenimentele și campaniile de susținere a acestei zile au început de vineri, 29 septembrie și se încheie duminică 1 octombrie.

Ziua Internațională a Cafelei a fost lansată la 1 octombrie 2015, în cadrul Expo Milano 2015, care s-a desfășurat în perioada 1 mai — 31 octombrie 2015, în Italia, un eveniment la care au participat peste 150 de state.

Astfel, reprezentanții Organizației Internaționale a Cafelei au lansat un site dedicat Zilei Internaționale a Cafelei unde companii și asociații ale cafelei au fost invitate să-și înscrie evenimentele și campaniile dedicate zilei, pentru a le face cunoscute la nivel global.

În acel an, 35 de țări din întreaga lume au organizat peste 70 de evenimente dedicate acestei zile. Anul trecut, aproximativ 130 de acțiuni din 54 de țări s-au regăsit pe site-ul dedicat Zilei Internaționale a Cafelei.

Ziua internațională a cafelei marchează, la nivel global, atât drumul boabelor de cafea de la plantație până la magazinul local, dar și activitatea oamenilor care sunt implicați în acest proces. Totodată, este promovată industria cafelei, într-un context de colaborare constantă între țările producătoare și țările consumatoare.

Etiopia este considerată a fi locul de naștere al arborelui de cafea și a culturii de cafea. Se pare că arborele de cafea a fost descoperit în jurul anului 850 d.Hr., de către un păstor de capre, Khalid, care a remarcat faptul că oile sale erau foarte active după ce mâncau boabele roșii ale unei anumite plante. Le-a încercat și el, remarcând un efect asemănător. Khalid le-a povestit despre descoperirea sa unor călugări, care reticenți, inițial, au descoperit destul de repede efectele cafelei și au folosit-o pentru a rămâne treji în timpul slujbelor. Băutura a fost numită ”qahwa”, cuvânt care în arabă înseamnă revigorant. Din lumea musulmană, cultivarea și mai ales consumul s-a răspândit în India, Italia și restul Europei, Indonezia și Americi.

Astăzi, arborele de cafea este cultivat în peste 70 de țări, în principal în America Latină, Asia de Sud și Sud-Est, precum și în Africa. Cafeaua este ușor acidă (PH 5.0-5.1) și are un efect de stimulare asupra sistemului nervos uman datorită conținutului de cafeină. Aceasta este una dintre cele mai consumate băuturi din lume.