DISTRIBUIȚI

Peste 70.000 de persoane au primit vineri ordinul de a evacua o zonă din nord-estul statului Puerto Rico, după ce un baraj a cedat în urma ploilor diluviene aduse de uraganul Maria, care a făcut cel puțin 13 morți în acest teritoriu american, ridicând la 33 numărul victimelor în ansamblul insulelor din Marea Caraibilor, informează AFP.

Barajul din Guajataca, în nord-estul insulei, a cedat vineri după-amiază, provocând inundații și „o situație extrem de periculoasă” de-a lungul râului Rio Guajataca, a anunțat serviciul meteorologic din Puerto Rico, care a emis o alertă de inundații, rămasă în vigoare până sămbătă la ora 06.00 GMT.

„Toate zonele adiacente râului Guajataca trebuie evacuate imediat. Viețile oamenilor sunt în pericol”, a anunțat serviciul meteorologic pe contul său de Twitter. Ricardo Rossello, guvernatorul din Puerto Rico, a ordonat la puțin timp după aceea evacuarea a 70.000 de persoane din acea zonă.

Hector Pesquera, directorul Securității Publice din Puerto Rico, intervievat de cotidianul local El Vocero, a explicat că un dren al barajului, care în mod normal lasă să treacă o cantitate mică de apă într-un flux controlat, a cedat.

Puerto Rico se afla deja vineri într-o situație îngrijorătoare, din cauza inundațiilor și a ploilor torențiale, care sunt așteptate să cadă până sâmbătă.

Acest teritoriu american cu 3,4 milioane de locuitori a rămas fără electricitate pentru o perioadă ce ar putea dura câteva luni, iar rețeaua sa de telecomunicații a fost aproape în întregime distrusă.

„Puerto Rico este complet distrus”, a declarat joi președintele american Donald Trump, după ce a decretat stare de catastrofă naturală, eliberând fonduri pentru ajutorare de urgență și pentru reconstrucția insulei.

Sursă: Agerpres