DISTRIBUIȚI

Insulele Virgine Americane și mai multe teritorii din Marea Caraibilor au fost afectate marți seară de vânturi violente și trombe de apă uriașe, deversate de uraganul Maria, care amenință în prezent Puerto Rico, după ce a devastat arhipelagul francez Guadelupa, informează AFP.

Pe insula St. John, încă devastată de urganul Irma în urmă cu mai puțin de două săptămâni, Maria, un uragan de categorie maximală, ale cărui vânturi au avut viteze de până la 270 de kilometri pe oră, a distrus mai mulți copaci și a provocat numeroase pagube materiale. Deocamdată nu au fost semnalate victime omenești.

Judi Buckley, fosta senatoare a insulei St. Croix, și-a părăsit domiciliul din Carolina de Sud pentru a merge pe insula St. John și a participa la eforturile de ajutorare demarate după Irma. Marți, fosta senatoare a trebuit să facă față uraganului Maria.

„Ploaia cade oblic și copacii au fost îndoiți”, a declarat ea pentru AFP. „Am devenit centrul operațiunilor de ajutorare de după Irma și pentru binele fraților noștri și al surorilor noastre de cealaltă parte a bazinului (St. Croix, n.r.), nu putem să fim paralizați”, a adăugat ea.

Marți, puțin mai devreme, insula Dominica a fost devastată de uraganul Maria, care a izolat această insulă caraibiană de restul lumii, distrugând sistemele de comunicații locale.

„Am pierdut tot ceea ce banii puteau să cumpere și să înlocuiască”, a scris pe Facebook prim-ministrul din Dominica, Roosevelt Skerrit.

Doar câțiva locuitori au reușit să transmită mesaje prin radio, descriind haosul care domnește pe insula cu 72.000 de rezidenți, unde copacii au fost îndoiți de vânturile puternice și puși la pământ, iar acoperișurile caselor au fost smulse.

Din cauza condițiilor meteorologice extrem de dificile, două misiuni de ajutorare a insulei Dominica au fost amânate pentru ziua de miercuri.

Acest uragan „potențial catastrofal”, potrivit meteorologilor americani, a făcut și doi morți și doi dispăruți pe insula franceză Guadelupa și continuă să se îndrepte spre alte insule deja afectate de Irma, începând cu Puerto Rico.

Pe acest teritoriu american, unde 50.000 de locuințe sunt în continuare private de energie electrică după uraganul Irma, guvernatorul Ricardo Rossello Nevares a îndemnat populația să evacueze zonele cele mai sensibile de pe insulă, care urmează să fie afectată de Maria în cursul zilei de miercuri. Uraganul Maria, a avertizat guvernatorul acestei foste colonii spaniole, „ar putea fi cel mai grav din ultimul secol în Puerto Rico”.

„Puerto Rico este grav lovit de un nou uragan monstruos. Fiți atenți, suntem cu toată inima alături de voi, vom fi aici pentru a vă ajuta!”, a scris pe Twitter președintele american Donald Trump.