DISTRIBUIȚI

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit un nou termen în dosarul colecţiei de artă din comuna constănţeană Topalu.

Este vorba de peste 200 de tablouri ale unor mari artişti români, care fac din „Topalu“ – cel mai mare şi impresionant muzeu rural din România.

Acestea au fost donate statului român, de medicul Gheorghe Vintilă, iar de aproximativ 9 ani Mario Vintilă, moştenitorul medicului, cere în instanţă revocarea donaţiei, invocând că operele de artă nu ar fi bine conservate.

„S-a dat un nou termen, care de data aceasta se pare că va fi și final, în octombrie. S-au cerut noi înscrisuri, pe care le vom furniza în timp util și sperăm într-o soluționare corecte a acestei clauze, fiindcă muzeul din Topalu este alcătuit printr-o donație. Sunt 228 de opere, multe dintre ele capodopere ale picturii moderne românești, dăruite de doctorul Vintilă comunei sale natale. A fost voința sa testamentară și așa trebuie să și rămână“, afirmă directorul muzeului de Artă din Constanța, dr. Doina Păuleanu.

Autorităţile spun că muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă“ a fost refăcut complet, la standarde ridicate, iar operele sunt expuse în condiţii deosebite.

Am luat legătura şi cu casa de avocatură din Bucureşti, care reprezintă interesele lui Mario Vintilă, însă nu ni s-a oferit un punct de vedere.