DISTRIBUIȚI

Două ambarcațiuni clandestine ce transportau zeci de migranți au fost interceptate sâmbătă dimineață, în jurul orei 07:00, de către nave ale Gărzii de Coastă, în Marea Neagră, în apropiere de stațiunea 2 Mai.

Din primele informații încă neconfirmate de autorități, una dintre ambarcațiuni a fost redirecționată spre țărmul bulgar, în timp ce a doua ar urma să ajungă în Portul Mangalia, unde a fost amplasat și un cort special de triaj al ISU Dobrogea.

Cei aproximativ 100 de migranți care provin cel mai probabil din zone de conflict din Africa și Orientul Mijlociu au fost așteptați la țărm de efective de polițiști de frontieră și jandarmi.

Şi în urmă cu o săptămână, un pescador pe care se aflau 87 de persoane, între care 23 de copii, a fost interceptat de poliţiştii de frontieră în apropierea ţărmului românesc al Mării Negre. Nava nu a răspuns avertismentelor oamenilor legii pentru a fi făcute verificări şi s-a oprit în apropierea Portului Midia.

Poliţia de Frontieră Română a anunţat în această săptămână mai multe măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, pentru împiedicarea migraţiei ilegale, între care folosirea la capacitate maximă a aparaturii de observare pe timp de zi şi de noapte, suplimentarea mijloacelor tehnice de supraveghere şi suplimentarea personalului. În primele şapte luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră au depistat aproximativ 2.800 cetăţeni străini, organizaţi în peste 400 de grupuri de migranţi, care au încercat să treacă ilegal frontiera.

Sursa foto/video: Dan Chitic

OFICIAL de la GARDA DE COASTĂ

În seara de 08.09.2017, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagră – SCOMAR au detectat un pescador suspect în Marea Neagră, la aproximativ 24 de mile marine, în dreptul localității Sabla (Bulgaria), și la aproximativ 17 mile marine față de  frontiera romano-bulgară, care se îndrepta spre apele teritoriale românești.

La fața locului s-a acționat cu o ambarcațiune a Gărzii de Coastă, ocazie cu care ținta a fost identificată în jurul orei 20.30 ca fiind o ambarcațiune tip pescador având la bord aproximativ 120 persoane. Aceștia au transmis mesaje de ajutor, recepționate de către MRCC Varna – instituție reponsabilă în acest caz, care a declanșat acțiunea SAR.

Totodată, au fost informate, prin intermediul forumului de cooperare la Marea Neagră, autoritățile de frontieră bulgare și turce.

La aproximativ 5 mile marine distanță de marea teritorială, Garda de Coastă a acționat cu trei nave, reușind blocarea ambarcațiunii, până la sosirea navelor Gărzii de Coastă Turce, care au preluat atât pescadorul cât și persoanele.

De asemenea, azi dimineață, în jurul orei 7.10, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagră – SCOMAR au detectat o altă amabarcațiune în Marea Neagră, la aproximativ o milă marină de frontiera maritimă comună româno-bulgară și de litoralul bulgaresc, navigând spre țărmul României.

Garda de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu o navă pentru identificarea țintei. Ambarcațiunea suspectă avea la bord mai multe persoane dispuse pe toate punțile, inclusiv pe suprastructură. S-a declanșat imediat o acțiune de tip SAR, oferind sprijin și asistență navei aflate în pericol.

Situația a fost atent monitorizată de către polițiștii de frontieră, inclusiv cu ambarcațiuni gonflabile de viteză pentru asistență, cât și cu echipaje dispuse de-a lungul țărmului (în cooperare cu IJJ Constanța, Brigada Mobilă de Jandarmi Constanța și polițiști din cadrul IPJ Constanța), iar în jurul orei 11.30, pescadorul a fost escortat de navele Gărzii de Coastă, în sigurană, în Portul Mangalia.

La bord se aflau 97 de persoane, care au declarat că sunt cetățeni din Iran și Irak (40 bărbați, 21 femei și 36 de copii), care vor fi preluate de polițiștii de frontieră, în vederea efectuării activităților specifice în astfel de cazuri.

Poliţiştii de frontieră continuă cercetările în acest caz, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Pentru gestionarea evenimentului alături de Garda de Coastă au participat în sistem integrat și reprezentanți ai următoarelor instituții: Instituția Prefectului Județului Constanța, Inspectoratul de Poliției al Județului Constanța, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” Constanța, Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcția de Sănătate Publică Constanța, Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, Autoritatea Navală Română – M.R.C.C si Consiliul Judetean Constanta.