DISTRIBUIȚI

România se află pe ultimul loc la consumul de carte din Europa, o arată cel mai recent studiu realizat de Eurostat. Doar 2,8% dintre români citesc maximum zece cărți în fiecare an. De asemenea, studiile Institutului Național de Cercetare în Cultură arată că un român din cinci nu a citit niciodată o carte. Care este motivul ni-l spune președintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Dobrogea, Angelo Mitchievici.

„Probabil că citim puțin pentru că suntem foarte acaparați de ceea ce vedem, de acest tumult mediatic, de acest izvor de toxine care vine din toate direcțiile, dinspre media, dinspre televiziune în mod principal, dar și dinspre ziarele de scandal. E o întreagă cacofonie care bruiază orice sunet armonic. Ne mulțumim cu ceea ce este frugal și ieftin, aș zice chiar și prost, în detrimentul a aceea ce are profunzime. Avem o literatură bună care este ignorată, avem scriitori care în altă parte ar fi citiți de zeci de mii, dacă nu chiar de sute de mii de cititori și aici sunt citiți de o mână de oameni. Cheia oricărei deveniri a unui stat modern este educația. Tabloul pe care îl oferă astăzi educația este îngrozitor, este deplorabil, este respingător“, crede criticul literar Angelo Mitchievici, specialist în literatură comparată.

Scriitorul Angelo Mitchievici consideră că părinții au un rol copleșitor în a le inspira copiilor dragul de carte.

„Cititul este o deprindere, ca oricare altă deprindere, inclusiv – și nu cred că vulgarizez – inclusiv cu deprinderea de a ține în mână o fruculiță și un cuțit. Puterea imitației și curiozitatea pe care o stârnesc cărțile vine din faptul că cineva, în fața ta citește. Copil fiind, sesizezi acest gest. Cineva în preajma ta sau ție, îți spune o poveste, cineva îți arată o bibliotecă, cineva îți deschide cartea înainte de a o deschide tu însuți“, explică Mitchievici.

Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea, Angelo Mitchievici consideră că această înstrăinare de cultură nu este un fenomen marginal, ci un fenomen de masă. Pe viitor, a declarat acesta vom avea o astfel de societatea cu oameni nu doar lipsiți de cultură, ci și foarte săraci spiritual care ar putea cu ușurință să recurgă la gesturi extremiste, la rasism sau la intoleranță religioasă. Vă invităm să ascultați întregul interviu duminică, 27 august, de la ora 18:00, în emisiunea Stil de Viață.

Un material realizat de Silvia PASCALE