DISTRIBUIȚI

Serviciul Mobil de Urgențǎ, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Constanța are de astăzi în dotare două motociclete cu defibrilator pentru intervenții și mai rapide. Vehiculele de prim ajutor au fost predate Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ Constanța în prezența șefului Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, doctorul Raed Arafat.

„O motocicletă cu toată dotarea ei, inclusiv cu echipamentele de protecție specială pe care le au motocicliștii – este vorba de 13 oameni (n.red. paramedici) , dintre care o parte au fost deja instruiți, iar o parte sunt în curs de pregătire – ajunge la un preț de peste 20.000 de euro. Costul este justificat pentru că aici vorbim de o motocicletă dotată, o motocicletă care are pe ea echipamente de salvare de viață, vorbim despre defibrilator, tub de oxigen, trusă de resuscitare și toate echipamentele necesare pentru a se interveni în regim de urgență“, a afirmat secretarul de stat Raed Arafat.

Referitor la noile achiziții, șeful DSU a ținut să specifice că „cel puțin proiectul din București ne-a dovedit că se ajunge foarte repede în anumite zone aglomerate. Sunt un vârf de lance când ambulanța este la o distanță mai mare, iar până ajunge ambulanța el pot face treaba foarte bine. Avem cazuri în care au ajuns motocicliștii primii la caz, au defibrilat, au resuscitat, iar când a ajuns echipajul de la ambulanță persoana era cu ritmul cardiac recuperat“.

Arafat a mai afirmat că, prin intervenția cu un vehicul pe două roți, timpul de intervenție se reduce semnificativ, un lucru crucial în cazul pacienților cu stop cardiac. „Câștigăm 3-4 minute pe intervenție la un stop cardiac, iar acesta este un lucru foarte mare“, a spus secretarul de stat în MAI.

„Ca și dotare, motocicleta este dotată cu trei truse. Am ales să facem compartimentarea astfel încât să ne fie nouă cât mai ușor atunci când ajungem la intervenție. În funcție de ce avem acolo, de exemplu dacă este vorba despre o singură traumă, luăm doar o cutie după noi. Dacă este un accident rutier sau avem persoane inconștiente, atunci va trebui să luăm toate cele trei cutii. Ca dotare, motocicleta are în proporție de 60-70% aceleași facilități pe care le găsim și la ambulanțele de tip B. Avem defibrilator, gulere cervicale pe care le folosim foarte des la persoane căzute de la înălțime sau la accidente rutiere. Un lucru foarte util pentru noi, avem un aspirator manual pentru secreții“, a mai explicat pentru jurnaliștii prezenți la inaugurare plt. maj. Emilian Teodorescu, coordonatorul echipei de paramedici care vor opera cele două motociclete SMURD.

Prezent în Piața Ovidiu unde a avut loc evenimentul de predare oficială a celor două autovehicule moto a fost și prefectul județului Constanța, Ioan Albu.

„Aceste motociclete vor fi utile pentru a ajunge la evenimentele neplăcute, până la sosirea ambulanțelor. Ne confruntăm cu acele blocaje în trafic, de exemplu între Eforii. Cu o motocicletă te poți deplasa mult mai ușor pentru a acorda primul ajutor acolo“, a spus prefectul, în calitate de coordonator al comitetului județean pentru situații de urgență.

Șefa Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Constanța, medicul Rodica Tudoran a ținut, de asemenea, să își arate aprecierea pentru noile dotări ale SMURD Constanța, afirmând următoarele: „Pe numite porțiuni de drum din județ accesul este foarte dificil pentru ambulanțele SMURD. Se poate ajunge în unele zone doar cu elicopterul , însă acesta poate fi în misiune. Aceste două echipaje de intervenție pe motocicletă nu au capacitate de evacuare, dar se pot strecura în trafic mult mai ușor . În cazurile de politraumă sau stop cardio-respirator timpul înseamnă viață“, a punctat medicul Rodica Tudoran.

Aceasta a mai precizat că în cazul unei intervenții medicale de urgență cinci minute pot face diferența între viață și moarte. „În cazul unui stop cardiac, un șoc electric aplicat în primele cinci minute pornește cordul și pacientul poate supraviețui fără leziuni cerebrale“, a mai adăugat medicul Rodica Tudoran de la UPU Constanța.

La evenimentul de la Constanța au mai fost prezenți șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență col. Daniel Marian Dragne, dar și parlamentarii de PSD de Constanța Tit-Liviu Brăiloiu și Nicolae Moga. Acesta din urmă, pentru că deține permis de conducere categoria A, a dorit să încerce una dintre noile motociclete primite de paramedici. În trecut, senatorul Moga s-a implicat în dotarea cu ambulanțe a comunităților retrase din județul Constanța.