DISTRIBUIȚI

Turiștii și constănțenii, de orice vârstă, pot urmări pe faleza Cazinoului Constanța, până pe 26 august, ediţia a II-a a Festivalului de artă „Tomisul Etern”, organizat de Asociaţia Culturală Nihil Sine Arte, în parteneriat cu Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”.

Vor fi expoziții de artă și fotografie, expoziție de obiecte handmade, interpretări instrumentale live, pian și vioară, canto clasic și muzică ușoară, susținute de susținute de elevii, dar și de profesorii Colegiului Național de Arte din Constanța, artiști din cadrul Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” și invitații acestora din țară și din străinătate.

Vrem să ieșim în mijlocul oamenilor, pentru că acesta este curentul. Să ne cunoască lumea, să afle de noi, pentru că avem cu ce ne mândri. Și ne-am mai dori, ca după reabilitarea Cazinoului să concertăm în interiorul acestei clădiri-emblemă”, menționează directorul colegiului, profesor Doinița Mitrică.

Vicepreședinta asociației organizatoare, Ana Mihaela Filip, spune că Asociația Nihil Sine Arte dorește să arate că „fără artă, nimic nu se poate și este un festival care reunește de la cel mai mic interpret de 8 ani, elevi, studenți din cadrul Facultății de Arte, Universitatea Ovidius, membrii Asociației Artiștilor Dobrogeni Constanța, până la unii dintre cei mai consacrați artiști de pe marile scene ale lumii”.

În fiecare seară, începând cu ora 18:30, pe faleză vor răsuna compozițiile lui J. S. Bach, F. Schubert, F. Liszt, B. Bartok, P. Constantinescu, E. Grieg, A. Dvorak, C. Silvestri, J. Brahms, F. Kreisler, R. Allison.

Desigur, cei prezenți se vor bucura și de romanțe vechi, canțonete, muzică veche și modernă românească și internațională, precum și arii celebre: Liliacul, J. Strauss, Văduva veselă, F. Lehar Carmen, G. Bizet, Traviata, Verdi, Bărbierul din Sevillia, G. Rossini, O mio babbino caro, G.Puccini, Don Giovanni, W. A. Mozart, My fair lady, K. F. Leowe, West side story, L. Berstein, Barcarolle, J. Offenbach, sau Elixirul Dragostei, G. Donizetti.

Proiectul nu beneficiază de finanțare de la nicio autoritate publică, iar dacă vor sume colectate din donații, vor fi folosite pentru acordaje, recondiționări instrumente și săli de studiu din cadrul Colegiului Național de Arte „Regina Maria”.

Festivalul are scopul de a apropia oamenii de artă, de muzica clasică, în special. De aceea dorim să ieșim în aer liber, sunt mulți oameni, care cred că nu înțeleg această muzică sinceră și ocolesc sălile de concerte. Această muzică se simte cu inima și este de ajuns și pe lângă asta este un exercițiu pentru tinerii interpreți de a-i acomoda cu publicul larg”, profesorul, pianist la Munchen, fost elev al colegiului constănțean, Octavian Renea.

Iar publicul larg, răspunde: „Este un festival interesant, de aceea ne-am și oprit din plimbarea pe faleză. Suntem din București, nu știm foarte multe despre muzica clasică, dar exprimă multe…Suntem constănțeni, iar noi ne bucurăm și mai mult, că există viață culturală în Constanța”.