DISTRIBUIȚI

Unul dintre cele mai așteptate evenimente ale verii – Ziua Marinei – a avut loc, marți pe faleza din Constanța, unde a reunit un public format din aproximativ 10.000 de persoane. Cu toții au venit să vadă spectacolul de un farmec inepuizabil oferite de 15 ambarcațiuni de luptă aparținând Forțelor Navale Române, cărora li s-a adăugat un real show aviatic susținut de trei elicoptere Puma Naval, două elicoptere Puma SOCAT, dar și de două avioane F16 ale Forțelor Aeriene Române și două aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice, dislocate în România pentru o misiune de poliție aeriană. O apariție inedită a avut o aeronavă de transport a US Navy – Boeing P8 Poseidon.


Pe mare, în dreptul Comandamentului Flotei din Constanța au defilat fregatele „Regele Ferdinand“, „Regina Maria“ și „Mărășești“. De asemenea, la spectacolul naval au luat parte și două ambarcațiuni ale Ministerului de Interne aflate în dotarea Gărzii de Coastă. Destinația acestor nave este de executare de misiuni de supraveghere, intervenție, interceptare în apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă a României.

Batalionul de Infanterie Marină a executat un exercițiu de respingere a desantului maritim debarcat. Asaltul amfibiu este o acțiune specifică infanteriei marine reprezentând ofensiva dinspre mare a unor trupe transportate pe mijloace speciale pentru a stabili o forță permanentă pe un țărm ostil sau potențial ostil.

Poate unul dintre cele mai spectaculoase momente ale întregului eveniment a fost cel oferit de scafandrii de luptă din Forțele Navale pentru Operații Speciale.

Ziua Marinei Române a aniversat marți cea de-a 115-a ediție, primul eveniment de acest gen dedicat marinarilor a avut loc pentru prima dată pe 15 august 1902. De peste un secol sărbătoarea atrage atenția publicului atât prin ceremonii militare și regilioase, cât și prin momente specifice vieții și tradițiilor marinarilor, parade navale, execiții demonstrative, competiții și jocuri marinărești.