DISTRIBUIȚI

Cel mai longeviv târg de carte, Gaudeamus, ajuns la ediția cu numărul 100, și-a deschis porțile în Piațeta Perla din stațiunea Mamaia.

„Radiodifuziunea Română vine din nou pe litoral, într-un mod festiv, de această dată cu un festival: Festivalul Gaudeamus, care iată în ceea ce privește Târgul Gaudeamus ajunge la a 100-a ediție, moment aniversar și în același timp un moment care ne onorează, ne face plăcere și ne obligă în același timp. 2017 este un an important pentru că, alături de cea de-a 100-a ediție a Târgului Gaudeamus, sărbătorim și 50 de ani de emisie neîntreruptă a postului estival Radio Vacanța”, a declarat Daniel Sîrbu, managerul Studioului Radio Constanța/ Radio Vacanța.

Directorul general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin, spune că Gaudeamus este mai mult decât un târg:

„Gaudeamus-ul este o adevărată industrie, nu este doar momentul când vine și se pune cortul. El se desfășoară în nenumărate ediții, pe întreg teritoriul țării și, evident, avem ediția internațională la Pavilionul Romexpo. Există oameni dedicați, care un an întreg nu fac altceva decât să pregătească aceste momente culminante, când ne întoarcem la izvorul fundamental care este cartea. Și vă spun sincer, am o bucurie enormă când vizitez standurile Gaudeamus – și acum, în calitate de conducător al instituției, dar și înainte, ca simplu cititor – îmi făcea o deosebită plăcere să văd tineri care se duc, iar cartea, o frunzăresc și de multe ori o și cumpără. Mă bucur extraordinar, când într-o lume atât de digitală, reușim să ne întoarcem la izvoarele de sute de ani ale culturii – și anume la pagina tipărită. Cartea tipărită dă frâu liber imaginației, ne dă posibilitatea să ne imaginăm cu ochii minții ceea ce a gândit autorul”, a precizat Georgică Severin.

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, președintele de onoare al Târgului Gaudeamus, afirmă că „este extrem de onorant ca la cea de-a 100-a ediție de cultură pe care un grup de oameni se încăpățânează să o aducă vara, când toată lumea este cu gândul la distracție, la entertainment – pentru a ne europeniza – se încăpățânează să sădească ceea ce este cu adevărat important în mintea, în sufletele și iată, în tradiția locului. Turiștii și constănțenii, anul acesta aniversează un alt moment extrem de important – 50 de ani de Radio Vacanța cu faimoasele sale jingle-uri, cu acel intro în mai multe limbi, reprezintă dacă vreți o poartă așa cum orașul nostru, așa cum Constanța și Mamaia sunt către lumea întreagă. Iată, cu această ediție, dublă aniversare, ne suprapunem peste un moment de profunzime mult mai adâncă, anul acesta comemorăm 2.000 de ani de la pierderea marealui poet al latinității Publius Ovidius Naso (…) Iată că pentru noi constănțenii – și venim în fața voastră a turiștilor cu ceea ce avem noi mai prețios, nu doar marea, soarele, doar un model de conviețuire european și internațional, ci venim cu doi piloni de identitate ai orașului nostru: acest parteneriat cu radioul de stat, mie așa îmi place să îi spun – pentru că trebuie să redescoperim ceea ce înseamnă statul și radioul nostru al românilor; iar al doilea pilon este târgul de carte care este dedicat tuturor și care face dacă vreți ca integrarea în Uniunea Europeană să fie mult mai cursivă, integrarea în tot ceea ce înseamnă intelectualitate universală mult mai la locul ei, pentru că Slavă Domnului, noi românii avem ce arăta. Bun venit dragii mei la Constanța! Sunt extrem de onorat domnule președinte, doamna ambasador, dragă prieten, ca împreună în acest moment de triplă aniversare, 2.000 de ani ovidieni, 100 de ediții de Gaudeamus și 50 de ani de Radio Vacanța, să vă simțiți ca făcând parte din sufletul nostru al constănțenilor, atât dumneavoastră cât și turiștii. Apreciez foarte mult ținuta din ce în ce mai ridicată pe care radioul de stat o exprimă nu doar prin emisiunile sale, ci și prin aceste acte de cultură pe care le aduce în fața turiștilor, în fața românilor, în fața tuturor celor ce ne trec pragul. De aemenea, un cuvânt de apreciere pentru faptul că pentru prima dată în istoria orașului nostru Filarmonica Radiodifuziunii este aici pentru constănțeni, pentru turiști, pentru toți cei ce se bucură de un minisejur pe litoralul românesc”, a declarat Decebal Făgădău.

Directorul Centrului Cultural Media, Attila Vizauer a menționat la deschiderea celei de-a o suta ediții a Târgului Gaudeaumus, 2017, de pe litoral, că Radio România oferă evenimente culturale în această perioadă.

Orchestrele Radio România organizează spectacole foarte frumoase, spectacole muzicale, iar în timpul târgului de carte se vor derula și două piese de teatru radiofonic ale lui Pubius Ovidius Naso, ”Tristele” și ”Ponticele”.

”Mă așteptam să întâlnesc un primar al unui oraș turistic interesat de divertisment, de bună dispoziție și am descoperit un primar al unei zone culturale deosebite, cu nn discurs elevat despre istorie și cultură, cerând sprijin Radioului public în a merge împreună în patru puncte importante, culturale și istorice: Bimilenara ”Ovidius”, Centenarul Marii Uniri 2018 și Președenția României la Consiliul Europei. Aceste parteneriate media ne-au bucurat foarte tare, deoarece suntem serviciu public, care în afară de a face presă de calitate, creează evenimente culturale de cea mai bună calitate.

La împlinirea a 50 de ani de când emite Radio Vacanţa în cadrul Târgului Gaudeamus Litoral, va fi și un număr record de edituri, aşadar, o ofertă de extraordinară culturală, de care, evident, cei care sunt în Constanţa, cei care sunt la mare în această perioadă pot să se bucure.

La ora 20:00, Orchestra Naţională Radio va fi pe scena din Piaţeta Perla şi va oferi un concert simfonic de mare popularitate, care merită savurat de către oricine, apoi, Corina Chiriac va fi invitată Big Bandului Radio, luni, iar marţi, Orchestra de Muzică Populară a Radioului va fi pe scenă.

Nu lipsesc nici proiectele de tradiție: concursul Miss Lectura „Cărţile se întorc acasă”, Poliţia Gaudeamus și Tombola Gaudeamus.”

În deschiderea Târgului de carte Gaudeamus, Excelența Sa Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, a declarat:

”Suntem foarte onorați să ne alăturăm acestei ediții aniversare a Târgului de carte ”Gaudeamus”. Sunt și reprezentanți ai Comisiei Europene acum, prezenți în România, cu ocazia a încă două aniversări: 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma și păarticipă cu o expoziție despre istoria Uniunii Europene și 10 ani, de când România a devenit stat membru. Ca fiecare aniversare este un moment de bilanț și o oportunitate de aprivi spre viitor și de a discuta împreună despre rolul României în Uniunea Europeană. De aceea, îmi face plăcere șă vă invit peste două zile la o dezbatere pe această temă în cadrul Târgului ”Gaudeamus”.”

Directorul Târgului Gaudeamus, Cornelia Scarlat, spune că ”de anul trecut, de când Târgul de Carte Gaudeamus, s-a mutat în Piațeta Perla, din Mamaia, am avut primele semne ale succesului.
A crescut calitativ și cantitativ, ni s-au adăugat edituri importante, pot să spun că, avem cele mai importante edituri din țară, în acest moment.
Avem și parteneri importanți din spațiul public european, de la Biroul European de la București.
Manifestările culturale din cadrul evenimentului, continuă ca și în ceilalți ani, cu spectacole, cu donații de carte și premii.”