DISTRIBUIȚI

Au răsunat chicote de bucurie autentică, astăzi, la Pupa Beach – în zona hotelului Malibu din Mamaia, unde Asociația Împreună pentru Viitor a văzut realizat, în premieră pentru România, proiectul plajei pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.

Constanța are astfel primele servicii sociale din România, oferite pe plajă persoanelor cu nevoi speciale imobilizate în scaune cu rotile.

Reprezentanții Asociației susțin: „Este groaznic să nu poţi merge la plajă când soarele străluceşte fierbinte şi apa mării te îmbie la scăldat fiindcă pentru tine a intra pe nisipul fin este o aventură cu final previzibil iar a face baie în mare implică un risc pe care trebuie să şi-l asume prietenii şi familia. Scaunul tău rulant nu merge pe plajă, ci se împotmoleşte şi se afundă din ce în ce mai adânc în nisip, iar valurile sunt periculoase când cineva trebuie să te susţină permanent în apă, cu extrem de mare grijă.”

Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa a decis să remedieze această problemă şi a accesibilizat prima porţiune de plajă de pe litoral pentru persoanele cu nevoi speciale, în zona Pupa Beach – prima paljă de la intrarea în staţiunea Mamaia, unde se poate ajunge uşor şi cu autobuzul, iar accesul pe plajă este unul facil.

Trei scaune flotabile din Franţa, special contruite pentru a intra în apa mării şi a merge pe nisip, vor fi oferite gratuit tuturor celor care au nevoie de ele pentru a-şi petrece o vacanţă normală.

De asemenea, pe plajă vor fi şi şase sezlonguri mai înalte, care să permită trecerea din cărucior pe sezlong mult mai simplu decât se face în prezent pe un scaun de plajă cu dimensiuni standard.

Scaunele flotabile vor fi oferite gratuit persoanelor cu nevoi speciale pe baza cărţii de identitate, numai în zona plajei Pupa Beach, la fel şi şezlongurile speciale.

Organizatorii spun ca amenajările vor apărea pe aceeași plajă și anul viitor și speră să găsească sponsori și sprijin la autorități pentru a extinde proiectul și în alte zone de pe litoral.

Ei vor ca, în extrasezon, scaunele speciale și șezlongurile să fie utilizate în scop medicinal, într-o unitate de profil, dacă este nevoie de ele.
Cele două persoane care au intrat în apă astăzi nu o mai făcuseră de peste zece ani.

Un bărbat aflat, de asemenea, într-un cărucior rulant ne-a spus că a ajuns în aceasta stare după ce a sărit în mare de pe stabilopozi și și-a fracturat coloana vertebrală.