DISTRIBUIȚI

În fiecare an, pe 9 august, celebrăm Ziua internațională a grădinilor zoologice și a parcurilor, pentru a marca importanța conservării speciilor, pentru promovarea educației și a informării opiniei publice cu privire la conservarea biodiversității.

Cultivarea dragostei pentru natură și animale reprezintă un obiectiv important în formarea tinerelor generații. Parcurile și grădinile zoologice, dincolo de aspectul educativ reprezintă, în primul rând, șansa de a salva anumite specii aflate pe cale de dispariție. Parcurile joacă un rol deosebit de important în educația de mediu. Promovarea protejării parcurilor se face de multe ori în numele protejării calității vieții și pentru conservarea biodiversității.

Marcată anual, această zi este dovada interesului pe care comunitatea internațională îl acordă conservării biodiversității. Vizitarea unei grădini zoologice este o experiență educațională și un mod interesant de a-ți petrece timpul liber.

La Constanța ne bucurăm de Complexul Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN), care include Delfinariul și Acvariul, dar și Microrezervația de animale, un fel de grădină zoologică la scară mai restrânsă.

„Suntem în oraș, nu ne putem permite să aducem animale periculoase. Suntem însă lângă o baltă și lângă un sistem lacustru care permite prezentarea unor animale specifice de microdeltă. Intermediem oferta între microdeltă și o grădină zoologică propriu-zisă“, afirmă directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, dr. Adrian Bîlbă.

O vizită la Microrezervație poate schimba radical în bine tonusul și starea de spirit a unei persoane.

„Este un loc de liniște, loc de reculegere pentru toți vizitatorii stațiunii Mamaia, care nu sunt puțini. Este un loc în care se simt bine și copiii, completăm prin oferte pentru familii, dacă adulții au ce face în Mamaia, plajă, distracție, copiii pot veni la grădina noastră zoologică și avem o mulțime de pachete inclusiv pachetul de acces exclusiv la Microrezervație. În felul acesta oamenii pot veni de mai multe ori sau pot să-și lase copiii la Delfinariu și ei să meargă în Microrezervație“, a mai completat dr. Adrian Bîlbă.

Reporter: Am văzut că fotografiați ceva. Ce fotografiați la Microrezervație?
Turistă: Lebedele, gâștele, pelicanii.
Reporter: De unde sunteți?
Turistă: Din Caraș-Severin, Reșita.
Reporter: Ați venit cu copiii?
Turistă: Da, cu nepoțelul.
Reporter: La ce te uiți tu?
Copil: La iepuraș!
Reporter: Și cum este iepurașul?
Copil: Țopăie! Este alb!

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța adăpostește peste 150 de specii, peste 300 de exemplare, dintre care foarte multe păsări de apă. Microrezervația din Constanța este casă pentru șapte văcuțe pitice, pentru un zebru pitic, de asemenea, aici puteți vedea câini dingo sau câini enoți, ratoni, coati, porci mistreți. În plus, directorul CMSN se arată optimist ca în perioada ce urmează să poată aduce la minigrădina zoologică din Constanța și alte specii de animale.