DISTRIBUIȚI

Pentru că anul acesta programul estival Radio Vacanța a împlinit 50 de ani, inevitabil, mi-am adus aminte de începutul meu la radio, povestește realizatorul Radio România Constanța, Adelina Tocitu. Un start pe care l-am avut vara, așa cum a debutat și Radio Vacanța, acum 13 ani. Cu pași mici și timizi, dar cu ochii curioși, am pornit la drum să descopăr lumea radioului în castelul din care din acel moment aveam să spun poveștile dimineților mele, începute cu noaptea-n cap sau în arșita zilelor de vara.

Radio Vacanța este și povestea mea, exact așa cum este a multora. Fie că mă refer la cei care au fost și sunt în spatele microfoanelor, fie că mă gândesc la cei care au devorat cu nesaț și pe nerăsuflate primele emisiuni, muzica frumoasă, și starea de spirit care imediat a devenit a tuturor.

Pe măsură ce au trecut orele, zilele, anii, vă mărturisesc faptul că mi-am dorit să aflu mai mult. Să mă lămuresc de unde a pornit povestea, a cui a fost ideea. Deși pe mulți dintre cei care au fost în spatele microfoanelor nu am apucat să-i cunosc, din fericire am avut ocazia să le aud vocile care mi-au rămas întipărite în minte. Una dintre aceste voci este cea a scriitorului, jurnalistului, omului de radio și de televiziune, Corneliu Leu. Deși nu s-a considerat niciodată un președinte fondator, a mărturisit, în emisiunea „Mondohit“ din anul 2009, de la Radio Vacanța, moderată de realizatorul Răzvan Petre, că i-a venit ideea de a face un astfel de program pentru că visa să revină la mare, să stea cu burta la soare, să se întoarcă în locul preferat, cel natal. Ideea s-a născut în iarna anului 1965, după cum își amintea Corneliu Leu, iar un an mai târziu, pe 29 iunie 1966, de Sfinții Petru și Pavel, programul a pornit.

Corneliu Leu:În iarna anului 1965, teribilă, dictatorială, nenorocită, făceam emisiuni de dimineață la România Actualități și visam să ajung în locul meu natal, la mare.

Sunt născut în iulie, îmi place soarele, iubesc căldura și nu suport frigul. Făceam emisiunile alea de dimineață, pe întuneric și politic, întuneric și la propriu și visam cum puteam să stau cu burta la mare. Aveam un prieten foarte bun care era vicepreședintele Radiodifuziunii, un om inteligent, cu cap și i-am spus: «Domne, ce ar fi dacă am face un post pe malul mării? Vin străini, acolo!» El avea un prieten, ministru la O.N.T și l-am incitat pe el să vorbească cu ministrul turismului și să găsim o soluție. Radio Vacanța s-a născut în iarna 1965-1966, iar de Sfinții Petru și Pavel, la 29 iunie 1966, a pornit postul.

Potrivit regretatului Corneliu Leu, proiectul programului estival Radio Vacanța cuprindea cinci ore și jumătate și era realizat de 11 colaboratori pe care el însuși i-a ales. Cei 11 realizau vara, la mare, programul pe care îl făceau pe timpul anului 175 de redactori la Radio România Actualități.

Corneliu Leu: Aveam o redacție foarte grea, care acoperea cam jumătate din programul Radiodifuziunii române. Era redacția de actualități. 175 de redactori acopereau cinci ore de emisiune, iar eu când am făcut proiectul pentru Radio Vacanța, am prevăzut cinci ore și jumătate: dimineața de la 10.00 la 13.00 și două ore și jumătate emisiunea de după-amiază. Toți ăia care calculau pe acolo, îmi stricau programul și îl făceau de 5 ore ca să fie mai rotund, iar eu mă băteam pentru cinci ore și jumătate pentru că am avut o mare șansa: mi s-a dat șansa să-mi aleg colaboratorii. Am selectat 11 oameni dintre cei mai buni pe care îi cunoșteam în radio și cu acei 11, nu m-am lăsat până nu am făcut 5 ore și jumătate de emisiune, adică cu jumătate de oră mai mult față de cât făceau cei 175 de oameni din redacția centrală.

Atu-ul programului estival Radio Vacanța nu a fost construit numai cu ajutorul emisiunilor în cele cinci limbi străine, ci și cu ajutorul muzicii. Amintirile omului de radio și de televiziune Corneliu Leu completează povestea și scot în evidență alte două nume fără de care peisajul radiofonic românesc nu ar fi fost complet: Geo Limbășanu și Cornel Chiriac. Cei din urmă riscau să fie concediați pentru că în cadrul emisiunilor realizate pe timpul nopții mai scăpau căte un rock înregistrat de la posturile străine.

Corneliu Leu:
Nu e vorba numai de faptul că se emitea în limbi străine. Amintiți-vă ce muzică se emitea. Doi dintre cei 11 despre care v-am vorbit, urmau să fie dați afară de la radio. Cei doi băieței pe care i-am luat, făceau înregistrări de pe posturi străine, iar în timpul emisiunilor pe care le realizau singuri, pe timp de noapte, mai scăpau câte un rock. Pe unul îl chema Geo Limbășanu și pe altul Cornel Chiriac. Și pentru faptul că aici ne adresam străinilor și era un univers mai liber și un post de radio mai mic pe o frecvență oarecare, nu exista controlul acela mare și aveam muzica foarte bună. Radio Vacanța, prin muzică în special s-a impus pentru că era superbă. Era toată muzica pe care Cornel Chiriac o fura de pe posturile internaționale și care nu putea să fie dată pe postul central. La Radio Vacanța, sub pretextul că ăștia sunt puști șmecheri, fandosiți, care se aud pe 3 difuzoare și nimic mai mult, nu prezintă un pericol social, motiv pentru care am avut libertatea deplină.

Primii redactori sosiți la Radio Vacanța au fost Corneliu Leu, Puiu Mustață și Marin Traian. Pentru că veneau la mare să pornească un program radio estival dedicat turiștilor, au adus un camion plin cu benzi cu muzică străină copiată de la posturile internaționale.

Corneliu Leu: Să știți că am lucrat o primăvară întreagă ca să pregătim emisiunile și am venit de la București cu un camion de benzi gata pregătite de mine, de Puiu Mustață și de Marin Traian. Ăștia am fost primii, după aceea au fost și cei cu știrile care veneau de la Radio România Internațional. Știrile se realizau pe loc, dar emisiunile de bază, partea artistică am lucrat-o în toată primăvara anului 1966. Când am venit aici, am venit cu o mulțime de benzi gata înregistrate și cu semnalul făcut.

Născut la Medgidia și îndrăgostit iremediabil de mare, scriitorul, jurnalistul, omul de radio și televiziune Corneliu Leu, a fost unul dintre cei care ne-au lăsat moștenire cea mai frumoasă poveste de vacanță, povestea programului estival cu emisiuni în cinci limbi străine și muzică frumoasă.

Corneliu Leu a condus redacția programului estival Radio Vacanța timp de 3 ani, din 1966 până în toamna anului 1968.

Un material realizat de Adelina TOCITU