DISTRIBUIȚI

De la începutul verii, 140 de delfini au murit pe litoralul românesc.

Este şi motivul pentru care, anul acesta, Ziua Delfinului din 5 august nu a mai fost prilej de sărbătoare, ci una în care specialiştii au atenţia asupra situaţiei grave în care se află delfinii din Marea Neagră.

Pană acum, echipa organizaţiei Mare Nostrum s-a deplasat la peste 119 sesizări, toate fiind cazuri de delfini eşuaţi.

„Am avut un sezon estival plin de eșuări de delfini. Putem spune că am înregistrat chiar și după foarte mulți ani de pauză o primă eșuare în masă, când pe o porțiune de 600 de metri de plajă am întâlnit într-o zi șase delfini eșuați. Este o situație alarmantă deoarece din anul 2012 și până acum numărul de delfini eșuați anual se păstra în niște limite dacă le putem spune acceptabile. Anul acesta însă am depășit cu mult aceste limite și mai multe decât atât mai toți delfinii pe care noi i-am întâlnit pe plajă prezentau urme de plase pescărești“, a precizat președintele ONG Mare Nostrum, Mihaela Cândea.

În 2012, pe parcursul întregului an, 177 de delfini au eşuat, cei mai mulţi fiind răpuşi de rănile provocate de plasele pescăreşti.

Populaţia de delfini este esenţială pentru ecosistemul în care trăiesc, fiind un indicator al stării de sănătate al mediului marin.

De aceea, Mare Nostrum derulează campania de strângere de fonduri, denumită Adoptă un delfin, şi în urma căreia peste 170 de mamifere au părinţi adoptivi, care susţin financiar eforturile de protejare a îndrăgitelor cetacee.