DISTRIBUIȚI

Ion Ghițulescu:Eu aș începe cu anul 1966, pentru că atunci au început pregătirile pentru ceea ce mai târziu s-a chemat Radio Vacanța. Succesul Radio Vacanța a fost neașteptat de mare încă de la început. Cei care aveau un aparat de radio cu tranzistor stăteau cu urechile lipite de el, iar ceilalți au venit în masă în fața postului de radio cerându-ne să punem difuzoare la porțile Vilei 27 ca să audă și ei Radio Vacanța“.

Așa a început discuția pe care am avut-o cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înființarea îndrăgitului program estival Radio Vacanța cu renumitul om de radio, comentator sportiv și fost director al Direcției Programe a Societății Române de Radiodifuziune, Ion Ghițulescu.

Ion Ghițulescu a devenit cunoscut publicului român mai ales ca realizator și comentator al emisiunilor radiofonice Fotbal minut cu minut, iar în 1966 a fost ales să se ocupe de înființarea programului estival Radio Vacanța.

Ion Ghițulescu: „Am fost chemat de conducerea Radioteleviziunii, că așa era atunci, ca să proiectez acest post de radio și emisiunile sale. Am încercat împreună cu câțiva colegi să fac acest lucru. De ce m-au solicitat pe mine? Probabil pentru că făcusem emisiuni complexe la sport. Pe vremea aceea se numea Sport și Muzică, iar mai târziu Fotbal minut cu minut si pentru că mai fuseseră înainte niște încercări la care participasem pentru asemenea emisiuni mai degajate la radioul central“.

În anul 1951 a devenit reporter la Radiodifuzunea Română, iar despre începuturile programului estival Radio Vacanța și despre accesul la microfon, renumitul comentator sportiv povestește că nu oricine putea vorbi liber.

Ion Ghițulescu: „Trebuie să vă spun că pe vremea aceea nu vorbeau la direct decât cei invitați oficial de conducerea radioului sau crainici profesioniști. Ceilalți lucrători ai radioului aveam în cel mai fericit caz posibilitatea să-și audă vocea pe înregistrări, pe bandă de magnetofon și atât. Atunci, noi am făcut începutul cu Fotbal minut cu minut, Sport și Muzică, prin prezența la microfon în cabina de emisie a celui care prezenta emisiune. Așa am încercat să proiectăm Radio Vacanța. Am făcut-o și puteți să vă imaginați că au ieșit discuții îndelungi, mai ales cu cei de la Direcția Presei, așa se numea Cenzura pe vremea aceea la radio, deoarece cu greu acceptau ca cineva să ia cuvântul în direct și să spună ce gândește el, fără aibă ceva scris și purtând viza lor. Asta a fost un început“

Discuțiile au continuat axându-se pe conținutul emisiei și pe stabilirea procentajului dedicat divertismentui, muzicii, informațiilor locale sau celor de interes național. Un al doilea moment important, își amintește Ion Ghițulescu, a fost dedicat celor care teoretic ar fi trebuit să răspundă de programul estival Radio Vacanța.

Ion Ghițulescu: „E vorba de O.N.T. Carpați și de autoritățile din Constanța. Era necesar ca autoritățile din Constanța să ne dea locul. S-a ajuns la Vila 27 pe care însă tehnica noastră a trebuit să o amenajeze și a făcut-o într-un timp extraordinar de scurt, din toamnă până în primăvara anului următor, adică în anul 1967. Au amenajat două cabine: una de emisie și cealaltă de înregistrări. Cea de emisie cu izolație fonică era la etaj, unde era balconul. Cea de înregistrări era la parter. Discuțiile dintre O.N.T. Carpați și autorități au continuat în vederea angajării celor care aveau să lucreze pentru acest post de radio. Am convenit cu ei, ca O.N.T.-ul să răspundă de cazarea și de masa oamenilor, așa se face că cei mai mulți dintre lucrătorii de la radio au fost cazați la niște persoane particulare cu care O.N.T-ul avea contract și numai câțiva, între care și șeful postului de radio și cei care făceau prezentarea să stea la hoteluri în Mamaia. Masa se servea de trei ori pe zi la restaurantul hotelului Albatros alături de care se afla și Vila 27“

Alegerea valsului Valurile Dunării, compoziția lui Iosif Ivanoci drept semnal a programului estival Radio Vacanța, n-a trecut neobsevată. Deși a stârnit reacții din partea conducerii radiolui, în cele de urmă decizia a fost luată în favoarea acestei propuneri.

Cu o viață dedicată radioului, 55 de ani fiind în slujba lui, Ion Ghițulescu a efectuat peste 1700 transmisiuni în direct de la diverse evenimente sportive, dintre care peste 130 au fost transmisiuni ale echipei naționale de fotbal, potrivit Enciclopedia României.

Printre evenimentele la care a luat parte, ca trimis special al Radiodifuziunii, de unde a realizat transmisii live sau înregistrate, se numără: Jocurile Olimpice (1960, 1964, 1972, 1980, 1984, 1992, 1996), Campionatele Mondiale de Fotbal (1966, 1990, 1994), Campionatele Mondiale de Handbal.

Un material realizat de Adelina Tocitu