DISTRIBUIȚI

În aceste zile caniculare, tot mai mulţi apelează la baia în mare pentru a se răcori.

Atenţie însă, la pericole!

Salvamarii spun că marea poate fi periculoasă chiar şi atunci când nu sunt valuri foarte mari.

Înnisipările și construcțiile de protecție costieră precum și condiţiile meteo şi direcţia vântului, au dus la schimbarea curenților apei mării.

Cei care își pun cel mai mult viața în pericol sunt cei care se aventurează spre diguri.

„Noi încercăm să facem tot posibilul, suntem o mână de salvamari, de la Năvodari până la Vama Veche, sunt mii de turiști și încercăm să-i prevenim, să-i avertizăm…“, spune coordonatorul salvamarilor din Constanța, Mamaia și Năvodari, Gabriel Culea.

Tot de la el am aflat că mulți tineri aleg să ignore pericolul și depășesc înot zona de balize amplasate de salvamari.

„Recomandarea noastră este să evite scăldatul în acele zone, pentru că se formează și curenți care îi pot lovi de stabilopozi și sunt situații în care este foarte greu să se poată interveni pentru salvare. Pe acei stabilopozi se depun alge, pe care inclusiv salvamarii pot aluneca în timpul operațiunii de salvare a persoanei în pericol de înec. Se pot lovi în cel mai rău caz la cap, pot cădea inconștienți în apă și din acel moment să nu se mai poată face nimic“, a mai punctat Gabriel Culea.

Salvamarii atenționează că există zone, precum cea din Eforie Nord, unde se formează curenţi puternici.

Acolo s-au petrecut şi cele mai multe cazuri de înec, în această vară. De altfel, de la începutul verii, 15 persoane și-au pierdut viața după ce au ignorat avertismentele date de salvamari.

Un material realizat de Carmen SECUIU