DISTRIBUIȚI

Radio Vacanţa a creionat timp de 50 de ani cele mai frumoase poveşti de vacanţă condimentate cu aerul sărat al mării.

Cu tălpile zgâriate de nisipul fierbinte, realizatorii de emisiuni radio au încercat să le transmită celor care veneau să-şi petreacă vacanţele la ţărmul Mării Negre o stare de spirit. Starea Radio Vacanţa!

Lena Murgu în fața actualului sediu Radio Vacanța/Radio Constanța, într-o după-amiază, cu mulți tineri în jur, într-un moment de destindere în jurul nostru și al muzicii: badminton, table, dolce far niente.

Într-o perioadă în care trebuia să-ţi măsori cuvintele cu ingeniozitate în aşa fel încât să scapi de ochiul cenzorului, Radio Vadcanţa a reprezentat libertatea celor care realizau emisiuni, libertatea celor care veneau în concediu pe litoral, oaza de linişte a localnicilor.

Programul estival a câştigat imediat simpatia publicului ascultător, cuvântul notoritate fiind poate prea mic pentru ceea ce Radio Vacanţa a ajuns să semene în mintea celor care urmăreau îndrăgitele emisiuni realizate în cele cinci limbi străine: engleză, franceză, germană, rusă şi italină.

Doina Caramzulescu si Lena Murgu cca. 1975-1977 în fața primei clădiri din care a emis Radio Vacanța – Vila 27
Lena Murgu de la secţia franceză a Emisiunilor pentru Străinătate din cadrul Radio Televiziunii Române, actualul Radio România Internaţional din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, le-a vorbit ascultătorilor Radio Vacanţa timp de 12 veri, începând cu anul 1968, un an pe c are nu-l va uita niciodată.

Lena Murgu: A fost un an exaltant. În 21 august, trupele sovietice au intrat la Praga şi cu o zi înainte o echipă de ziarişti radio, în frunte cu directorul de la Radiodifuziunea belgiană-flamandă, au venit la Mamaia pentru o emisiune duplex Mamaia – Bruxelles. A fost un moment cheie pentru că erau disperaţi că rămân în ţară sau că vor fi arestaţi. Lumea venea la Radio Vacanţa, făcea coadă, era ca o manifestaţie. Veneau să asculte ştiri, să afle ce se întâmplă. Bineînţeles că până la urmă lucrurile s-au tasat, iar noi am făcut emisiunea duplex Mamaia – Bruxelles care a fost extraordinară. A fost încă o lecţie de şcoală de radio primită de la acei ziarişti occidentali, cu care aveam contact pentru prima oară. A fost vara în care am stat trei luni la mare, până la închidere şi pentru mine a fost exaltant. A fost descoperire, pentru că eram într-o frenezie de lucru, într-o vrie, eram neobosită. De altfel, neobosită am fost până recent. Credeam că acest cuvânt oboseală există numai în dicţionar, la litera O.

Lena Murgu alături de Pia, una dintre operatoarele de sunet de la Radio Vacanța

Adelina Tocitu: Anul 1968 a fost un an istoric, iar Radio Vacanţa de la înfiinţare şi până în prezent, dar în special în perioada 1967 -1989 a suprins toate punctele cheie. Când spun puncte cheie, mă refer la cele istorice, politice şi de construcţie şi de înflorire a litoralului.

Leon Sărăţeanu, seful redactiei de limba franceză la Bucuresti si șeful Radio Vacanța, Lena Murgu și câțiva ascultători. Ascultătorii veneau frecvent în studioul Radio Vacanța.
Vara anului 1978

Lena Murgu:
Litoralul nostru are această şansă excepţională, este orientat spre răsărit. Soarele răsare din mare. Nu toate litoralurile au această şansă, chiar în Grecia şi asta atrage foarte mult. Plaja este excepţională, la Mamaia în special. Nisipul este fin, plaja este enormă, există Lacul Siutghiol. Clubul Mediteranean a făcut pe lacul de la Mamaia o instalaţie de ski nautic pe cablu. Se întâmpla în anul 1974, prilej cu care Clubul de la Mamaia a luat premiul în faţa tuturor cluburilor Mediteraneene din toată lumea, din Europa. Aşa de bine a mers. Era o perioadă exaltantă, de libertate.

A.T: O perioadă în care pe litoral se construia într-o frenezie şi fiecare staţiune s-a dezvoltat. Apăreau discoteci, cluburi de noapte, iar dumneavostră, de la Radio Vacanţa, aţi avut bucuria să urmăriţi toată această transformare a unei limbi de nisip pe care nu exista nimic.

Lena Murgu: Construcţia blocurilor turn a început în anii ’60. De fapt, acest trend a fost dat în anii ’60 în toată lumea, în toată Europa. Era o modă atunci. Sigur că s-au dezvoltat, hoteluri mai mari şi mai mici. Era cererea mai mare decât posibilitatea de cazare. Sigur că trebui să se dezvolte.

A.T.: Ce îi uraţi postului Radio Vacanţa la 50 de ani?

În mijloc Paul Grigoriu care o ține de umăr pe Lena Murgu. De la stânga la dreapta: Oana – fiica lui Ștefan Ionescu, Andreia – fiica Lenei Murgu, Ștefan Ionescu – ilustratorul muzical de varietăți, profesionist de elită, Ana-Maria, secția engleză

Lena Murgu: Să rămână tânăr. Astăzi, la 50 de ani, o femeie este tânără. Să continuie şi, dacă se poate, cu acelaşi entuziasm cu care am lucrat noi în anii ’70- ’80. Eram tineri toţi şi pentru noi era o descătuşare să lucrăm pe litoral, în direct şi nu pe bandă, ca la Bucureşti. Asta este urarea mea: să existe şi să rămână tânără, vitaminizată.

De la Paris, emoţionată, Lena Murgu îi mulţumeşte destinului pentru șansa pe care a avut-o, de a fi parte din povestea Radio Vacanţa.

Un interviu realizat de Adelina TOCITU
Fotografiile sunt extrase din arhiva personală a Lenei Murgu