DISTRIBUIȚI

Zona veche a Constanței, loc de promenadă și de nostalgii, cu siluetele unor clădiri emblemă pentru arhitectura românească, cu străduțe înguste și încărcate de istorie, cu terase pline de turiști a devenit unul dintre cele mai atractive puncte turistice ale vechii cetăți Tomis. Aici timpul pare că s-a oprit în loc și nu doar pentru că atmosfera zonei este vintage, ci și pentru că fiecare metru de pământ ascunde vestigii antice. Pe aceste cărări pavate cu piatră, l-am întâlnit pe unul dintre cerberii zonei, arheologul Octavian Mitroi, alintat de prieteni, Uriașul. A copilărit în zonă, a asistat la multe din transformările sale și recunoaște că de aici nu ar mai pleca.

„Mă simt, cum altfel, decât ca acasă? O zonă pe care, în urma reabilitării infrastructurii ei, din anii 2012 – 2014, am ajuns s-o cunosc mult mai în profunzime, chiar până la câțiva metri buni adâncime. Pe lângă descoperiri mobile, dintre care cele mai importante ar fi fragmentul de statuetă al zeiței Venus și fragmentul de cadran solar găsit chiar în Piața Ovidiu, în vara lui 2013 și resturi de edificii, precum ceea ce presupun, după toate probabilitățile, că ar fi o parte a unui turn al fortificațiilor elenistice ale Tomisului“, ne-a dezvăluit arheologul Octavian Mitroi.

În zona veche a Constanței o întreagă colecție de clădiri de patrimoniu pot fi vizitate de turiști. Clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, clădirea Muzeului de Artă Populară, Moscheea Carol I, Geamia Veche sunt câteva dintre ele. Altele însă, precum Cazinoul din Constanța construit în stilul Art Nouveau de arhitectul Daniel Renard, încă mai așteaptă recondiționarea. Contestațiile repetate împiedică demararea costrucțiilor de refacerea a clădirii simbol pentru România.

„Are un aer așa mult prea trist. Nu mi se pare că sunt prea multe lucruri nou făcute pentru clădirile vechi ce stau să cadă“, crede una dintre turistele pe care le-am întâlnit în periplul prin zona veche a Constanței.

„Lucrurile noi sunt frumoase, majoritatea. Clădirile vechi însă, care ar trebui restaurate și puțin îngrijite, sunt lăsate de izbeliște“, este de părere o altă turistă venită din Capitală să vizite orașul de la malul mării.

Zona veche a Constantei este și singura din lume care găzduiește într-un petrimetru extrem de restrâns o catedrală creștin ortodoxă, o catedrala catolică, o sinagogă, o biserică armeană, o alta grecească, dar și o moschee și o geamie. Semn că, dintotdeauna, oamenii Constanței, indiferent de etnie și de credința lor au trăit în bună pace.

Acum, în acest mozaic architectural, și-au găsit un loc cochet și zecile de terase în care turiștii, pot duce în tihnă dialogul prieteniei, rostit de ei în toate limbile pământului. Dacă ajungeți în Piațetă nu uitați să vă opriți la Statuia Poetului Ovidius, la Edificiul Roman cu Mozaic, la Muzeul de Sculptură Ion Jalea, dar și la statuia poetului Mihai Eminescu, care veghează și acum marea.

Un material realizat de Silvia PASCALE