DISTRIBUIȚI

Medicii veterinari oficiali din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, împreună cu inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor delegați care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfășurat în perioada 17 – 23 iulie activități de control în unități de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare și comercializare a produselor alimentare pe litoral, în urma cărora au dat amenzi de 92.000 de lei, potrivit unui comunicat transmis astăzi.

Astfel, au fost verificate 206 unități localizate în cele șapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinești și Mangalia.

Controalele s-au desfășurat în 88 de restaurante, 5 pizzerii, 19 unități tip fast-food, 6 braserii, 16 unități tip bufet, 17 baruri, 2 snack baruri, 2 unități tip bistro, 2 cantine din tabere școlare, 1 pensiune, 22 de magazine alimentare, 5 cofetării/patiserii, 15 laboratoare de cofetărie/patiserie, 4 rulote, 1 tonetă de înghețată și 1 autoutilitară.

În urma controalelor s-au constatat neconformități cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condițiilor de igienă în spațiile de producție, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiții necorespunzătoare ale acestora.

Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, au fost aplicate 46 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 92.000 de lei.

În cursul zilei de 22.07.2017, la solicitarea IPJ Constanța — SICE, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au efectuat o acțiune comună de control în stațiunea Eforie, unde în urma verificărilor efectuate și a deficiențelor constatate au sancționat contravențional un restaurant, cu amendă în valoare de 2.000 de lei, se mai arată în comunicat.

„Menționăm că ANSVSA vine în sprijinul solicitărilor primite și de la alte instituții ale statului, fiind singura instituție competentă pentru reținerea oficială și certificarea sanitar-veterinară a produselor alimentare nedestinate consumului uman. O sesizare primită la Call Center-ul ANSVSA a fost transmisă spre verificare inspectorilor aflați pe litoral. Pentru deficiențele constatate, unitatea respectivă a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei”, au mai spus oficialii autorității.

Totodată, în perioada menționată, au fost confiscate și retrase de la vânzare 15 kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.