DISTRIBUIȚI

Organizațiile non-profit specializate în protejarea mediului marin atrag tot mai frecvent atenția asupra cazurilor de delfini eșuați, un fenomen în continuă creștere de la an la an.

Un ONG din Bulgaria susține că, în ultima lună și jumătate, pe litoralul românesc și pe cel bulgar al Mării Negre au fost aduse de valuri la țărm peste 35 de cadavre de delfini. Potrivit lui Atanas Rusev, specialist în faună marină, citat de agenția bulgară Novinite, cazurile de cetacee care-și pierd viața din cauze nenaturale a devenit un fenomen generalizat de-a lungul țărmului Mării Negre, fiind influențat în mod semnificativ de direcția vântului, dar și de direcția curenților marini. delfin esuat

Ca o observație din anii trecuți, Rusev spune că cea mai mare densitate de mamifere marine eșuate se înregistrează în prima jumătate a lunii august.

Specialistul mai crede că o cauză a mortalității delfinilor o reprezintă braconajul la calcan, un alt fenomen ce tinde să capete tot mai mare amploare în Marea Neagră, în ciuda eforturilor depuse de autorități pentru stoparea acestuia. Atanas Rusev spune că braconierii acționează și în apele teritoriale ale Bulgariei, României, dar și Ucrainei. Metodele folosite de braconieri sunt din ce în ce mai sofisticate, adaptate mileniului III, și aduc profituri pe măsură.

Pescuitul ilegal se face cu nave specializate și cu sute de kilometri de plase pentru calcan. Ustensilele de braconaj sunt coborâte la adâncimi mari de 50 până la 70 de metri, iar delfinii își găsesc adesea sfârșitul prinși în ele.

Sursa citată de Novinite.com susține că cel mai îngrijorător este faptul că doar 5% dintre delfinii morți sunt aduși de curenți la țărm, în timp ce mii de alte cetacee ucise de plasele braconierilor se pierd în adâncul mării.

ONG-iștii bulgari care se ocupă de protejarea faunei din Marea Neagră vin și cu o prezumție sumbră. Ei susțin că în următorii cinci sau zece ani, una dintre cele trei specii de delfini din Marea Neagră va dispărea complet dacă autoritățile din țările riverane nu vor accelera eforturile de a stopa acțiunile de braconaj.