DISTRIBUIȚI

Luna iulie va aduce la Constanța meșteri populari din întreaga țară într-o manifestare dedicată artei țesutului, un meșteșug tradițional care încă mai este predat generațiilor tinere. În perioada 27 -30 iulie, pe platoul din fața Muzeului de Artă Populară, constănțenii și turiștii pot vedea, pe viu, cum funcționează un război de țesut, cum trec firele de urzeală prin ochiurile ițelor și cum se naște o țesătură în această mașinărie din lemn, una dintre cele mai vechi invenții ale omului.

Patru familii de meșteri populari din România vin la Constanța la sfârșitul acestei luni pentru a promova meșteșugul țesutului ridicat, la rang de artă. Demonstrațiile la războiul de țesut vor fi făcute de soții Niculescu din Stoenești, județul Vâlcea. Este singura familie de sericicultori din România, cu o fermă de viermi de mătase. Muzeograful Ioana Tompe a declarat pentru Radio Vacanța că meșterii vâlceni țin mult ca firele pe care le folosesc la țesut să fie naturale.

sericicultori„În ferma lor se cresc viermi de mătase și se obțin firele de borangic care ulterior sunt țesute la războiul de țesut sub forma ștergarelor și maramelor, dar și sub forma pânzei pentru cămăși brodate ulterior cu tehnică specifică zonei. Permanent, pe toată perioada, vor face demonstrații de lucru“, dezvăluie muzeograful Ioana Tompe.

Tot în perioada 27-30 iulie, la eveniment va participa și o țesătoare din Mânăstirea Humorului, județul Suceava, Veronica Hojbotă. Ea va prezenta la Constanța ștergare și fețe de masă țesute printr-o tehnică specifică Moldovei, numită năvădit. De la manifestarea dedicată țesutului nu va lipsi nici Julia Simo, o artistă care a reușit în atelierul ei să revitalizeze prin stilizare, țesătura din bumbac. Și nu sunt singurii meșteri tradiționali care vor promova arta țesutului.

„Am chemat din județul Neamț, comuna Bălțățești, o creatoare populară pe nume Maria Mihalachi, care lucrează în atelierul din casa sa covoare, sigur că realizează și niște tapiserii moderne, în care valorifică și stilizează motivele populare tradiționale. Aceste covoare sunt lucrate numai din lână naturală, lână vopsită cu vopsea naturală, din fierturi de plante“, a ținut să specifice muzeograful Ioana Tompe, de la Muzeul de Artă Populară din Constanța.

Manifestarea de la Muzeul de Artă Populară Constanța se numește Țesutul – meșteșug, tradiție, artă. Anul trecut, în aceeași perioadă, instituția de cultură a găzduit un eveniment dedicat olăritului.

Un material realizat de Silvia PASCALE