DISTRIBUIȚI

Magyarosaurus dacus, o machetă în mărime naturală a unui dinozaur care a trăit în zona Țării Hațegului în urmă cu zeci de milioane de ani, va reprezenta punctul principal de atracție al ediției din acest an a Festivalului Dinozaurilor, manifestare ce va organizată, în perioada 14-16 iulie, în mai multe localități din perimetrul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

Macheta sauropodului Magyarosaurus dacus, unicat la nivel mondial, are circa șapte metri lungime și peste trei metri înălțime. Lucrarea este realizată în mărime naturală de către paleoartistul canadian Brian Cooley, cu o deosebită atenție pentru detaliile științifice.

„În premieră, în acest an, pe toată durata celor trei zile de festival, Magyarosaurus dacus, reconstruit la dimensiunea reală de celebrul paleoartist canadian Brian Cooley, va călători în fiecare comună de pe teritoriul Geoparcului, în cadrul evenimentului DinoCaravana. El va fi însoțit de ambasadori și voluntari pentru Geoparc, astfel că membrii comunităților locale și turiștii aflați în zonă vor putea afla o mulțime de informații interesante despre ce înseamnă un Geoparc UNESCO, dar și despre activitățile derulate aici”, se arată într-un comunicat al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

Festivalul Dinozaurilor va debuta vineri, la ora 10,00, în Parcul Copiilor din orașul Hațeg, cu ateliere de creație pentru cei mici. La standurile pregătite special pentru ei, copiii vor avea parte de surprize menite să le stârnească imaginația, curiozitatea și îndemânarea.

„Povestea firului de lână” va fi depănată sâmbătă, de la ora 15,00, de către Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, în cadrul unui eveniment ce va avea loc la căminul cultural din satul Sânpetru. Cu acest prilej, participanții vor afla detalii despre tehnici și procedee de prelucrare și vopsitul natural al lânii cu ajutorul unor plante ce pot fi regăsite în flora Țării Hațegului. Și tot în cadrul acestui eveniment, participanții sunt invitați să ia parte la un inedit concurs de croșetat.

Cea de a treia zi de festival, duminică, 16 iulie, este dedicată promovării comunităților locale în cadrul unui târg al meșterilor populari din Țara Hațegului. DinoTârgul va avea loc la Centrul de Agrement al comunei General Berthelot, de la ora 14,00, și va include o expoziție cu vânzare de produse tradiționale, ateliere de creație pentru copii, ateliere de înfrumusețare tradițională, jocuri și concursuri bazate pe îndemânare, forță și imaginație.

Manifestarea se înscrie în linia evenimentelor derulate cu scopul de a marca Anul Internațional al Dezvoltării prin Turism Sustenabil, declarat de Națiunile Unite și la care Rețeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO este Silver Partner.

Festivalul Dinozaurilor este organizat de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului — Universitatea din București și Asociația „Drag de Hațeg”, în parteneriat cu Asociația Intercomunală Țara Hațegului, Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, Destinația Ecoturistică Țara Hațegului — Retezat, Asociația Tios și Primăria comunei General Berthelot.

Geoparcul Dinozaurilor cuprinde întreaga Țară a Hațegului și este declarat sit UNESCO. El se remarcă prin dinozaurii pitici descoperiți în zonă, unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Administrarea Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului este realizată de Universitatea din București.