DISTRIBUIȚI

Preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, Aurel Papari, a ajuns noaptea trecută în arestul Poliţiei Constanţa, după ce a fost reţinut pentru 24 de ore, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Marius Niculescu.

Aurel Papari, fost rector al universității, este suspectat că ar fi condiţionat susţinerea unui examen de plata unei datorii, în valoare de 500 de lei.

Potrivit anchetatorilor, poliţiştii din cadrul Secției 3 Constanţa au realizat un flagrant la sediul unităţii de învăţământ superior din Constanţa, în urma căruia l-au reţinut pe acesta.

Totul a pornit de la denunţul unei femei din Năvodari, care a sesizat poliţiştii că Aurel Papari îi condiţionează susţinerea unui examen.

„Ca urmare a cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de șantaj, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Constanța și cei ai Direcției Operațiuni Speciale au realizat un flagrat în urma căruia a fost reținut un bărbat în vârstă de 69 de ani care se face vinovat. Ancheta polițiștilor a plecat de la o sesizare depusă pe data de 28 iunie, de către o femeie în vârstă de 44 de ani din Năvodari, care a sesizat faptul că respectivul bărbat i-ar fi cerut o sumă de bani pentru susținerea unui examen la o instituție de învățământ superior cu sediul în Constanța“, a declarat pentru Radio Constanța, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, Marius Niculescu.

Am solicitat și un punct de vedere din partea Universității „Andrei Șaguna“, care ne-a declarat, prin vocea purtătorului de cuvânt, Andra Seceleanu, că la mijloc este un abuz la adresa fostului rector, Aurel Papari.

Denunţătorul este masterand al Universităţii Şaguna şi avea încheiat un contract cu această instituţie, care stipula plata unei taxe, aşadar nu ar fi vorba despre un şantaj, ci despre achitarea unei datorii.

Redăm, mai jos, punctul de vedere complet oferit de reprezentanții Universității „Andrei Șaguna“ printr-un comunicat oficial:

„Universitatea „Andrei Şaguna” (UAŞ) respinge acuzaţiile de şantaj care au fost aduse în mod public Preşedintelui, Profesor universitar dr. Aurel Papari. În fapt, a fost vorba de o provocare, ce reiese evident dintr-o simplă relatare a faptelor incriminate.

Potrivit unei practici curente a Universităţii „Andrei Şaguna”, de încurajare a absolvenţilor Facultăţii de Psihosociologie în practicarea meseriei pentru care dobândesc competenţe în timpul studiilor, acestora le sunt puse la dispoziţie, prin contracte de închiriere, spaţii adecvate în care să poată desfășura activități de consiliere. Aceste spaţii se află vizavi de sediul universităţii şi le sunt puse la dispoziţie contra unei sume modice de 100 de lei pe lună. Este evident că alternativa de a¬-şi găsi singuri spaţii pentru practicarea meseriei este mult mai costisitoare.

Una dintre absolventele care au încheiat contracte de acest fel, în acelaşi timp studentă la master la UAŞ, a văzut în această oportunitate, ce i-a fost oferită generos de universitate, un prilej de a face o speculaţie. Astfel, a subînchiriat, în mai multe ocazii, spaţiul respectiv, unei firme, pentru cursuri (plătite) de formare, fapt ce încălca prevederile exprese ale contractului încheiat cu universitatea. De aceea, ca urmare a constatării acestor abateri, în luna mai, masteranda, recunoscând încălcarea contractului şi prejudiciul adus, a acceptat să plătească suplimentar suma de 500 lei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare de funcționare, în repetate rânduri, a spaţiului, cu încălcarea, cu bună știință a condiţiilor contractuale.
Dacă Universitatea „Andrei Şaguna” ar fi avut intenţia de a face profit de pe urma acestor spaţii, şi nu de a da o şansă absolvenţilor săi de a pătrunde pe piaţa muncii, în domeniul lor de competenţă, este evident că le-ar fi putut închiria cu sume mai mari de 100 lei pe lună.

Ajunsă la finalizarea studiilor de master, studenta a făcut cerere să susţină examenul de dizertaţie, fără să plătească suma datorată de aproape 3 luni, de 500 de lei, corespunzătoare activităţilor desfăşurate în spaţiul închiriat de la UAŞ. Cu toate că avea cererea de susţinere a dizertaţiei avizată de secretariatul instituţiei, cerere cu care s-ar fi putut prezenta la casierie să achite taxa corespunzătoare examenului, masteranda nu a făcut acest lucru și a reclamat la poliţie că a fost condiţionată de plata celor 500 de lei din contract şi s-a prezentat la casieria universităţii plătind această sumă, pentru care i s-au eliberat documente justificative.

Ulterior, la descinderea poliţiei, s-a constatat că respectivele bancnote plătite la casierie erau marcate cu inscripţia şantaj, iar preşedintele UAŞ, Aurel Papari, care nu are, conform regulamentului instituţiei, nicio atribuţie în privinţa organizării examenelor de licenţă şi disertaţie, neputând împiedica înscrierea unui student la examenul de licență și/sau dizertație, a fost reţinut, din punctul nostru de vedere, abuziv.

Nu înţelegem cum poate fi acuzat de şantaj şi reţinut preşedintele unei instituţii de învăţământ superior pentru plata unei sume prevăzute într-un contract şi plătită la casierie, cu eliberarea de factură şi chitanţă“, explică purtătorul de cuvânt al Universității „Andrei Șaguna“ din Constanța, prof.univ. dr. Andra Seceleanu.

Potrivit IPJ Constanța, astăzi, Aurel Papari va ajunge în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă sub acuzaţia de şantaj.

Mandatul de reţinere expiră la ora 24:00.

Discuții

comments