DISTRIBUIȚI

Săpăturile arheologice sistematice se reiau în județul Constanța cu fondurile proprii ale Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC). Activitatea este demarată în condițiile în care reprezentanții Ministerului Culturii nu au alocat niciun leu pentru această latură a cercetării. De asemenea, de săptămâna viitoare încep săpăturile la Cetatea Capitava, mai precis la termele romane timpurii. Anunțul a fost făcut de directorul interimar al instituției de cultură, Traian Cliante.

În județul Constanța sunt peste 10 șantiere arheologice de importanță națională unde se fac săpături sistematice. La unele dintre ele, cum ar fi cetatea Histria, se lucrează încă din anul 1914, atunci când arheologul Vasile Pâvan a scos primele fragmente din această cetate la lumină. De atunci și până astăzi locul a rămas o sursă nesecată de dovezi ale civilizațiilor trecute. În astfel de locuri săpăturile ar trebui să se facă anual, însă comisiile Ministerului de Cultură nu au alocat fonduri pentru 2017, în județul Constanța. O situație dificilă pe care o explică directorul interimar al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Traian Cliante.

„Avem șantiere foarte vechi, pe lângă care avem șantiere noi. Din păcate, Ministerul Culturii nu a găsit cu cale să dea bani pentru niciun șantier din Constanța. Sigur că noi, în proiectul de buget avem prevăzute niște sume care să ne permită aceste cercetări, chiar și într-un regim, spunem noi, de avarie. O să avem grijă ca și anul acesta să facem cercetări în absolut toate șantierele în care noi suntem angrenați“, dă asigurări directorul interimar al MINAC, arheologul Traian Cliante.

Paradoxul este următorul. Dacă, inclusiv în perimetrul unui sit arheologic deschis în 1914, nu se fac săpături într-un singur an, atunci șantierul întră la categoria de sit nou. Va fi nevoie de bani și timp pentru documentația potrivită cu statutul.17855097_10155257031279630_7919568390443119497_o

„Dacă nu se fac într-un an, pentru reluarea lor se face o documentație ca pentru un șantier nou“, explică directorul MINAC.

Și nu este totul. Dacă săpăturile sistematice sunt stopate se pierd informații importante ne explică arheologul și cercetătorul științific, Valentina Voinea.

Acest demers este asemeni încercării realizării unui mare puzzle din mai multe piese. În momentul în care nu continui riști să uiți, să piezi informația.

Arheologii constănțeni cer mai multă susținere din partea Ministerului Culturii pentru activitățile de cercetare susținute de aceștia în situri de importanță mondială.

Un material realizat de Silvia PASCALE

(foto ilustrativ)