DISTRIBUIȚI

Despre Georgiana Voineagu, jurnalista care a trăit cu forţa, dar şi cu graba teribilă a unei stele căzătoare, nu se poate vorbi la trecut, ci doar la prezent.

Despre omul de presă, mama şi prietena, Georgiana Voineagu, nu se pot depăna amintiri triste, dintr-un motiv simplu, ea nu a fost niciodată aşa!

Georgiana avea chipul bucuriei. Era tânăra care transforma greul într-o joacă, iar imposibilul într-o provocare musai de învins. Niciodată nu s-a plâns că îi este greu. Nici când muncea până la epuizare ca toate articolele ei dedicate vieţii culturale din Constanţa să fie bine documentare şi scrise, nici când a ajuns pe patul de spital.

Aşa îşi amintesc rudele, prietenii şi colegii de Georgiana, tânăra din Constanţa pentru care misiunea jurnalistică s-a identificat, mereu, cu propria-i existenţă.
0c275f4f-3e09-4d8c-b01c-933276207231
Exact în urmă cu 1 an, în data de 25 iunie, la doar 38 de ani, Georgiana Voineagu ne părăsea discret, după o luptă cu o boală prea grea pentru un om atât de frumos şi de sensibil.

De drag, dar şi de prea mult dor după zâmbetul ei, familia a publicat o carte intitulată „Pro memoria Georgiana Voineagu, Jurnalismul local, despre criza instituţiilor culturale“. Volumul apărut la editura Next Book cuprinde fragmente importante din lucrarea ei de disertaţie, dar şi câteva dintre mesajele oamenilor care au cunoscut-o si au iubit-o.
814dd921-4e6a-4bfa-8121-f1942cf5aaa1
Ideea publicării acestei cărţi i-a aparţinut prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, de la Universitatea „Ovidius“, cea care a coordonat lucrarea de disertaţie a Georgianei. În ziua lansării cărţii, cadrul universitar a declarat că intrebările jurnalistei Georgiana Voineagu sunt cu greutate, iar răspunsurile ei sunt justificate şi tocmai de aceea ar merita să intre în manuale, dar şi în biografia unor studii despre presa regională.

Tot în ziua lansării acestei cărţi, scrise jumătate pentru ştiinţă, jumătate pentru suflet, conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan a anunţat că Asociaţia Jurnalistelor din România, Ariadna, a instituit Premiul Naţional anual – Georgiana Voineagu – pentru tinerii jurnalişti dedicaţi profesiei lor. Vor fi premiate cele mai frumoase reportaje plăsmuite din esența Dobrogei, atât de îndrăgita de Georgiana!

Un material realizat de Silvia PASCALE