DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Administrației Rezervația Biosferei Delta Dunării (ARBDD) se vor întâlni săptămâna viitoare cu autoritățile locale pentru a pune la punct toate detaliile. Afirmația a fost făcută pentru Radio Constanța de către guvernatorul ARBDD, Mălin Mușetescu:

„Salvamarii sunt absolut necesari pentru că, în momentul în care ai un punct în care sunt mulți oameni care intră în apă, este clar că trebuie să existe și un salvamar. Acest lucru îl vom pune la punct, foarte probabil, săptămâna viitoare, cu autoritățile locale. Vom avea o întâlnire cu toți primarii care au în ograda lor aceste plaje sălbatice cu destinație turistică“.

Pe de altă parte, primarul din Corbu, Marian Gălbinașu, a precizat pentru Radio Constanța:

„Pentru a susține acest serviciu, Curtea de Conturi îmi spune clar două chestiuni din lege: să fie cu destinație turistică și să fie a ta. Atunci eu sunt acoperit și aș putea gândi acest serviciu, ori ea este plajă sălbatică și este în administrarea ARBDD. ISU mă întreabă pe mine, Consiliul Județean mă întreabă pe mine în situația asta, Apele Române mă întreabă pe mine. Acest lucru se întâmplă în sezoanele estivale de câte 2-3 ori“.

În schimb, în cazul plajei de la Vadu, autoritățile locale din comuna Săcele au demarat procediurile pentru reactualizarea Planului Urbanistic General (PUG). Primarul comunei, Ion Oprea, ne-a declarat că prin acest nou PUG zona plajei va avea destinație economică și va fi introdusă în intravilan. Măsura a fost luată pentru că în ultimii ani aici au venit foarte mulți turiști:

„Pe acești oameni nu îi mai putem întoarce, iar zona este pentru plajă. Sunt mai mulți decât la Mamaia (n.r. turiști). Sunt câteva mii. Când se întâmplă ceva rău este întrebată administrația locală. Păi eu ce să fac? Mi-a fost predată mie plaja?“, se întreabă primarul Ion Oprea.

Săcele are aproximativ 11 km de plajă în zona satului Vadu.

Primarul Ion Oprea ne-a declarat că pentru dezvoltarea zonei trebuie ca plajele să treacă în administrare locală.