DISTRIBUIȚI

Persoanele nevăzătoare care vor ajunge la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vor explora mai ușor sălile de expoziție ale acestuia. Muzeografii au montat benzi speciale de ghidaj, dar au pregătit și mulaje ce reprezinta chipurile celor mai importante personaje istorice din cadrul instituție de cultură.
minac1
Benzile de ghidaj dedicate persoanelor nevăzătoare mai sunt numite și covoare tactile. Instalarea lor în Muzeele de Istorie și Arheologie Constanta, Histria și Adamclisi reprezintă o premieră pentru Dobrogea. Cu ajutorul lor constănțenii, dar și turiștii care se confruntă cu probleme de vedere pot explora cu ușurință sălile de expoziție. Un ghid specializat îi poate însoți și ajuta cu informații pe tot parcursul acestei călătorii prin istorie. Muzeograful constănțean Aurel Mototolea s-a ocupat ca acest proiect să devină o realitate.
minac 4
„Proiectul se numește ArheoTact, este destul de sugestiv. Arheo de la arheologie și tact de la simțul tactil, cu ajutorul căruia persoanele nevăzătoare ar putea intra în contact cu aceste artefacte arheologice. Ideea de bază este de a permite persoanelor nevăzătoare să ia contact cu arheologia, cu ceea ce facem noi în activitatea zilnică. Liniile de ghidare se cheamă covor tactil în exprimarea tehnică. Poți simți sub talpă pe unde mergi creând astfel un traseu“, explică muzeograful Aurel Mototolea de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Pe lângă liniile de ghidare, persoanele nevăzătoare mai au la dispoziție în Muzeul de Istorie Națională si Arheologie din Constanța și modelele tactile, aproximativ 10 replici în miniatură ale unor artefacte celebre, precum Șarpele Glycon. Acestea au fost obținute prin imprimare 3D în material plastic sau hârtie.

„Am stabilit un număr de zece piese mai reprezentative din Muzeul din Constanța, în general statuete de divinități, basoreliefuri, statuete de divinități și de jucării, care sunt mai interesante și au și o poveste interesantă în spate. Hercule de exemplu, Diana, Șarpele Glykon. Aceste reproduceri de fapt, pentru că nu mai sunt statuete, sunt făcute din rășină, un material plăcut la pipăit și nepericulos până la urmă“, a mai afirmat muzeograful.
minac 3
În cadrul aceluiași proiect se vor desfășura la muzeu în zilele de 8, 12 si 16 iunie ateliere de pictură ebru și restaurare de ceramică pentru persoanele nevazătoare. Proiectul a fost depus în cadrul măsurii de finanțare „Lumea prin culoare și sunet”, sesiunea 2016.

Un material realizat de Silvia PASCALE