DISTRIBUIȚI

Președintelui Asociației naționale a Agențiilor de Turism vorbește, marți, pe litoral, despre așteptările sezolului estival 2017 și despre investițiile făcute până acum în structurile de cazare și în lărgirea plajelor.

În ceea ce privește vânzările prin programul Early Booking (Rezervări timpurii), stațiunea Mamaia este lider, cu 52% din totalul rezervărilor, iar Venus vine în forță din urmă și este pe poziția a doua, datorită investițiilor făcute aici, spun agenții de turism.

Membrii ANAT mai spun că românii au început să prefere serviciile all-inclusive. În prezent, pe litoral sunt 23 de hoteluri care practică regimul all-inclusive. În ceea ce privește lipsa turiștilor străini, în presezon estival, Alin Burcea spune că aceasta este cauzată de nepromovarea litoralului românesc pe plan extern. El a amintit că bugetul Ministerului Turismului trebuia să fie de 14 milioane de lei, dar este de doar 6! În plus, ar trebui simplificată procedura de eliberare a vizelor, întrucât, în prezent, perioada de așteptare este între 60 și 90 de zile.

Pe de altă parte, în această vară sunt așteptați pe litoral între 10.000 și 20.000 de turiști străini, dintre care 8.000 sunt israelieni care vin cu zboruri charter. Lor li se adaugă și cei care vin special pentru concerte gen Sunwaves. O noutate este faptul că pentru turiștii englezi se vând bine pachetele turistice pentru Petrecerea burlacilor.

La finalul aceste săptămâni va intra în dezbatere publică Legea voucherelor de vacanță. Membrii ANAT au propus, ca principală modificare la proiectul de lege, că „instituțiile bugetare vor acorda”, nu „pot acorda” tichete de vacanță.

Ca planuri de viitor, ANAT dorește ca litoralul românesc să recâștige piața germană și cea a țărilor nordice.