DISTRIBUIȚI

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în România, Paul Brummell, a participat, aseară, alături de familie, la manifestările organizate de Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea cu prilejul Nopții Muzeelor.

Evenimentele au început cu vernisajul expoziției ‘Prezența britanică la Dunărea de Jos la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea’, în timpul căruia ambasadorul a amintit despre implicarea Marii Britanii în înființarea Comisiunii Europene a Dunării (CED) care s-a înființat la Galați și a funcționat și la Sulina la sfârșitului secolului al XIX-lea.

‘Primul comisar al CED, John Stokes, a fost una din figurile care au lucrat foarte mult pentru a crea o organizație reală care a lăsat în urmă ceva. L-a adus aici pe inginerul Ch. Hartley, un britanic care a lucrat în județul Tulcea 50 de ani. Sunt foarte mândru că managerii Consiliului Județean au dezvelit un bust al lui Ch. Hartley, la Sulina’, a afirmat ambasadorul Brummell.

Sfârșitul alocuțiunii susținute de ambasador în timpul vernisajului a fost marcat de îmbrățișarea primită din partea unui băiat. ‘Este fiul meu’, a explicat publicului ambasadorul luându-și copilul în brațe.

Brummell a vizitat expozițiile deschise publicului la Muzeul de Istorie și Arheologie, iar întrebat fiind ce i-a plăcut cel mai mult a răspuns: ‘Copiii. Mă bucur că sunt foarte mulți copii aici. E un semnal foarte bun. Muzeele trebuie să fie și pentru generațiile următoare’.

Muzeul de Istorie și Arheologie a găzduit sâmbătă seara vernisajul primei expoziții cu obiecte recuperate de Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) în urma acțiunilor de combatere a braconajului arheologic.

‘În anul 2005, nouă muncitori săpau în satul Enisala pentru apă potabilă, iar la un moment dat au găsit o ulcică. S-au luat la bătaie, iar cine a câștigat și-a umplut buzunarele. S-au certat pentru monede pe care apoi le-au vândut pentru făină și ulei. În 70 de ore, polițiștii au recuperat 1.865 de monede din aur și argint din perioada medievală’, a amintit Sorin Țugui, șeful de cabinet al comandantului IPJ Tulcea.

Un alt proiect important găzduit sâmbătă seara de Muzeul de Istorie și Arheologie la care a participat ambasadorul Marii Britanii în România a fost ‘Istoria retrăită’, inițiat de asociația Pro Noviodunum, în timpul căruia au fost recreate aspecte specifice vieții civile și militare din perioada getică, romană și medievală.

Paul Brummell se află zilele acestea pentru prima oară la Tulcea. Vineri, s-a întâlnit cu autorități locale și județene, a participat la concertul susținut de ansamblul ‘Violoncellissimo’ în cadrul ediției a XXV-a a Concursul internațional de interpretare muzicală ‘George Georgescu’ și urmează să viziteze câteva comunități din Deltă.

‘Sunt foarte mândru că Marea Britanie a ajutat dezvoltarea navigabilității Dunării în secolul al XIX-lea și că avem o colaborare în prezent. Acum trei săptămâni, am vizitat Portul Constanța, unde a acostat distrugătorul britanic HMS Daring, iar pe aeroportul M. Kogălniceanu din Constanța sunt acum patru avioane britanice care îndeplinesc misiuni de poliție aeriană. Vom avea colaborări în viitor și este important să ne cunoaștem trecutul’, a declarat ambasadorul Brummell.

Toate muzeele din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea găzduiesc vernisaje și concerte în Noaptea Muzeelor.

Discuții

comments