DISTRIBUIȚI

Ioana Georgescu Răileanu, fiica marelui dirijor al României, George Georgescu, ajunge mâine la Sulina. Este locul, în care în anul 1887, s-a născut celebrul dirijor, fost director al Filarmonicii, dar și bun prieten al compozitorului și violonistului George Enescu. În acestea zile se desfășoară Concursul Internațional de Interpretare muzicală „George Georgescu” la Tulcea, o ocazie potrivită pentru Ioana Rațiu Răileanu de a redescoperi meleagurile natale ale tatălui său.

Ioana Georgescu Răileanu vorbește despre tatăl său, unul dintre cei mai importanți dirijori ai României, George Georgescu, cu cele mai alese cuvinte, ca fiind un om al calmului desăvârșit, dedicat trup și suflet muzicii clasice. În perioada 18-21 mai se desfășoară la Tulcea cea de-a 25 ediție a Concursul Internațional de Interpretare muzicală „George Georgescu”, un eveniment care-i oferă prilejul Ioanei Georgescu Răileanu să le povestească celor peste 300 de tineri participanți despre personalitatea tatălui său. Tot ea va fi cea care va înmâna trofeul câștigătorului .

„Am avut norocul să am un tată ca el, el m-a avut târziu, cân avea 59 de ani și a murit când eu avea 19 ani, era omul cel mai cald, generos, drept, trăia foarte mult în muzică și pentru muzică, nu vorbea foarte mult, deși atunci când era cu prietenii lui era foarte volubil, când era acasă eu nu puteam să ascult muzică pentru că îl deranjam, spunea că el are alte note în cap, învăța întotdeauna partituri noi. Pentru el tinerii erau foarte importanți. A deschis pentru prima oară Atheneul Român tinerilor studenți care puteau să vină la repetiția generală gratuit, și erau tineri pe scări și în picioare să asculte concertele. În ultimii 2 ani am putut să călătoresc cu el când eram în vacanță, la Praga, la unul dintre cele mai importante festivaluri ale Europei, să-l aud dirijând. Este ceva extraordinar să-l asculți pe tatăl tău fiind aplaudat, scandat de public, și la o vârstă considerabilă, 76, 78 de ani“, spune Ioana Georgescu Răileanu , fiica dirijorului George Georgescu.

George Georgescu, unul dintre cei mai longevivi dirijori ai României s-a născut în 1887 la Sulina, un oraș care i-a marcat întreaga existență.

„Mama lui era fata Șefului Portului din Sulina care era un Port Franco, și tatăl lui, se spunea că era cel mai înalt om din Sulina, Georgescu, care era Șeful Vămii, l-au marcat acești primi ani, această atmosferă cosmopolită, în care muzica era foarte importantă în acest oraș“, își mai amintește Ioana Georgescu Răileanu.

George Georgescu a fost director al Filarmonicii, dar și al Orchestrelor Radio și Operei Naționale București. Și-a început cariera în 1918 la Berlin, același oraş în care, întâmplător sau nu, a susținut şi ultimul său concert, la 1 septembrie 1964.

Un material realizat de Silvia PASCALE