DISTRIBUIȚI

„Ideile pe care se structurează textul îmbracă mereu forma unor poveşti. Aceeaşi soartă ne aşteaptă pe toţi. Poveştile sunt culise ale devenirii spirituale. Ele se lasă înlocuite, cu timpul, de alte poveşti. Tot aşa, şi poveştile noastre vor fi, în timp, înlocuite de poveştile altora. Sufletul, însă, aflat în legătură cu Dumnezeu, se păstrează pentru vecie” – Evgheni Vodolazkin.

Scriitorul rus Evgheni Vodolazkin este invitatul special al Ioanei Bâldea Constantinescu în emisiunea Oraşul vorbeşte de miercuri, 17 mai, de la ora 10:05, la Radio România Cultural, într-un interviu eveniment în exclusivitate.

Evgheni Vodolazkin vine cu o poveste copleşitoare despre memorie şi vină, despre o iubire atât de puternică încât învinge haosul şi chiar moartea. Romanul Aviatorul, apărut în România la Editura Humanitas Fiction – colecţia Raftul Denisei, a fost finalist la principalele premii literare din Rusia şi a câştigat, în 2016, Bolşaia Kniga – Premiul al doilea.

Innokenti Platonov, protagonistul romanului, fără a fi în realitate aviator, săvârşeşte un zbor extrem între începutul şi sfârşitul secolului XX, devenind obiectul unui experiment întreprins într-un lagăr cu destinaţie specială. Născut în 1900, el este îngheţat în azot lichid la mijlocul anilor ’20, iar în 1999, deja în altă lume, este dezgheţat. Trezit din somnul experimentului pe un pat de spital, memoria lui Innokenti pare a fi tabula rasa. În încercarea de a-şi reconstitui istoria personală, el începe, la sfatul doctorului său, să noteze într-un jurnal frânturi haotice de amintiri: chipuri, imagini, întâmplări. Treptat, apar Petersburgul din primii ani ai secolului XX, copilăria, şcoala şi întâia iubire, Revoluţia din 1917 şi, în sfârşit, lagărul. Odată cu ieşirea din spital, pe Innokenti îl aşteaptă o viaţă nouă, în care poate să iubească iar şi să redescopere lumea. O lume unde el, aşa cum o arată şi propriul său nume, este un Candide – însă unul care se simte responsabil şi pentru cele trăite, şi pentru cele netrăite, tema vinovăţiei aducând în Aviatorul ecouri dostoievskiene.

Este pentru a doua oară când autorul acceptă invitaţia Ioanei de a veni în studioul Radio România Cultural, după ce, în 2015 i-a acordat un interviu în direct despre bestsellerul internaţional Laur.

Evgheni Vodolazkin se va întâlni cu cititorii bucureşteni joi, 18 mai, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea ediţiei în limba română a celui mai recent roman al său Aviatorul, apărut la Editura Humanitas Fiction – colecţia Raftul Denisei.

Oraşul vorbeşte, una dintre cele mai ascultate emisiuni de cultură, realizată şi prezentată de Ioana Bâldea Constantinescu, este difuzată la Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro, de luni până vineri, de la ora 10:05 la ora 12:00.