DISTRIBUIȚI

Tot mai căutate, mai ales printre tineri, sunt în ultima vreme cărțile electronice, așa încât mediul digital își găsește un nou tip de public. La această nișă încearcă să se adapteze și Biblioteca Județeană din Constanța care își dezvoltă fondul de carte.

Directorul instituției, dr. Corina Apostoleanu a fost invitata Madgei Chirana la Radio Constanța. Împreună au purtat o discuție despre viitorul lecturii. Vom migra definitiv către cartea electronică sau vom continua să colecționăm volume pe suport de hârtie? Ce preferă utilizatorii Bibliotecii Județene „I.N. Roman“ din Constanța?

eBook vs Buch, e-Reader aus einem Bücherregal ziehen„Audio book-uri avem mai multe, e-book-uri încă nu am achiziționat deocamdată în număr mare, dar intenționăm să cumpărăm și e-book-uri. Sigur, acestea vor putea fi consultate să zicem la sala de lectură sau vor putea fi împrumutate. În fine, sunt biblioteci județene din România care au ceva mai mult decât noi. Noi până acum am mers într-adevăr mai mult pe carte tradițională, dar sigur că trebuie să creștem procentul, pentru că mediile audio se împrumută deja. Celelalte, să zicem muzică, piese de teatru, acestea deja se împrumută“, a dezvăluit Corina Apostoleanu, la Radio Constanța.

Acest lucru denotă apetența constănțenilor pentru a-și petrece timpul liber și ascultând o muzică bună sau o piesă de teatru clasică, totul pe lângă cititul tradițional de cărți.

Care sunt însă avantajele pe care le oferă cărțile electronice, în comparație cu cele tradiționale? Avantajul cel mai des invocat de cei care preferă de exemplu audio book-urile este acela că, de exemplu, la drum lung cu mașina, utilizatorul poate asculta o narațiune și se poate relaxa în acest mod. Practic, se împușcă doi iepuri dintr-o lovitură. Persoana care dorește să citească un anume volum, dar nu are timp să facă acest lucru, poate apela la un audio book citit de un actor sau de o persoană cu dicție impecabilă și poate asculta în timp ce execută și alte activități, cum este de pildă condusul la drum lung. 160005705-56a401235f9b58b7d0d4e747

„Este o altă senzație. Fiecare mediu pe care este imprimată o informație aduce o nouă senzație, însă culmea este că tocmai cei care ar trebui să fie marii entuziaști ai acestui tip de lectură, informaticienii, spun că cel mai stabil mediu este cartea tipărită. Asta pentru că și cărțile electronice sunt într-o continuă schimbare. Am trecut de la dischetă la CD, de la CD am trecut la stick, după care nimeni nu mai poate ști ce va urma“, este de părere directorul Bibliotecii Județene „I. N. Roman“ din Constanța.

Iar evoluția tehnologică este un lucru cât se poate de demn de luat în seamă. Evoluția mediilor de stocare este incredibil de rapidă și poate face ca anumite conținuturi să nu mai fie compatibile cu dispozitivul. Există, așadar, un grad ridicat de instabilitate al noile medii de stocare, acestea sunt totodată versatile și riscante, consideră Corina Apostoleanu.