DISTRIBUIȚI

Cel mai tânăr preşedinte din istoria Franţei îşi începe, astăzi, oficial, mandatul, câştigat categoric, duminica trecută, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Preşedintele François Hollande, care îşi încheie mandatul, a pregătit un transfer al puterii simplu, clar şi prietenesc.

Potrivit tradiţiei, Emanuell Macron a sosit la bordul unei limuzine în curtea de onoarea a Palatului Élysée, unde a fost aşteptat de François Hollande.

Cei doi s-au retras apoi în biroul prezidenţial, unde François Hollande i-a comunicat succesorului său câteva secrete de stat de primă importanţă, începând cu codurile de utilizare a armelor nucleare.

Emmanuel Macron, care a promis să reformeze „profund viaţa politică” franceză, preia puterea de la Francois Hollande, la Palatul prezidenţial Elysée, în urma unei ceremonii solemne şi tradiţionale, într-o capitală securizată de 1.500 de poliţişti.

Alocuţiunea noului şef de stat, onorul la drapel, imnul naţional, trecerea în revistă a trupelor şi 21 de lovituri de tun completează ceremonialul de la Elysée, ce va continua la Arcul de Triumf.

Tot astăzi se aşteaptă ca noul preşedinte să anunţe cine va fi premierul Franţei, iar luni, Emmanuel Macron va face prima sa vizită în străinătate, la Berlin, pentru a se întâlni cu Angela Merkel.