DISTRIBUIȚI

Un număr de 25 de liceeni din județele Giurgiu, Ialomița, Buzău și Constanța au participat ieri la cea de-a XI-a ediție a Festivalului Național „Ritmuri de Toacă”, organizat la Biserica „Buna Vestire” din municipiul Giurgiu, cu ocazia aniversării Sfântului Mucenic Ioan Valahul, ocrotitorul spiritual al Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul”.

„Astăzi, profesorii și elevii Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu îl cinstesc pe ocrotitorul lor spiritual, Sfântul Mucenic Ioan Valahul, iar manifestările religioase prilejuite de această sărbătoare s-au desfășurat la Biserica „Buna Vestire” din municipiul Giurgiu. Cu această ocazie, după Sfânta Liturghie oficiată de PS dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți, a avut loc Festivalul național „Ritmuri de toacă”, aflat la cea de-a XI-a ediție. La ediția din acest an au participat 25 de liceeni de la licee și seminarii teologice din Giurgiu, Ialomița, Buzău și Constanța”, a declarat, pentru Agerpres, reprezentantul pentru relația cu mass-media din partea Episcopiei Giurgiului, Alexandru Mirel Lăudat.

Potrivit acestuia, în urma concursului de toacă au fost acordate mai multe premii, mențiuni și diplome speciale, pentru locul întâi fiind acordate două premii, unui elev de la Colegiul Național „Ion Maiorescu” din Giurgiu și unui elev de la Seminarul Teologic din Buzău.

Tot cu această ocazie a fost săvârșită o slujbă de parastas pentru Patriarhul Teoctist, ctitorul spiritual al școlii teologice giurgiuvene care, începând din data de 12 mai 2008, cu binecuvântarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a primit numele „Teoctist Patriarhul”.

La eveniment au participat și elevii școlii de Muzică „Victor Karpis” din Giurgiu, care au susținut un mic concert.

La biserică, pe timpul derulării manifestărilor religioase și a festivalului de toacă, a fost prezent și primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu. Tinerii care s-au evidențiat în concursul de toacă au primit premii în bani. De asemenea, ei au primit icoane și publicații de la editura eparhială.