DISTRIBUIȚI

Modest, calm, sensibil și extrem de sincer. Așa l-au cunoscut cititorii din Constanța pe scriitorul Mircea Cărtărescu în ziua în care a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Ovidius. Candidatul pe lista scurtă la premiul Nobel pentru Literatură nu s-a sfiit să vorbească despre copilăria sa petrecută într-un cartier modest al Bucureștiul, și nici despre faptul că, până la 16 ani, a fost un copil fără vreun talent special.

MIRCEA CĂRTĂRESCU: Până la vârsta de 16, 17 ani eu am fost un copil de cartier, cum se spune, un copil care nu avea nicio preocupare deosebită, nu avea talente deosebite, erau un copil oarecare, care nu ieșea cu absolut nimic din comun. La vârsta de 16 ani, fiind într-o practică agricolă la Cochirleni, erau niște orezării în zonă, și tata care lucra în domeniul agriculturii, m-a trimis acolo ca să scape de mine  într-o vacanță și să mai câștig și câțiva bani, la Cochirleni acolo, țin minte foarte bine, am și scris asta undeva, țin minte că mă plimbam pe malul unei orezării, care erau un fel de oglinzi pe apă, așa, și deodată, am simțit că intră cineva în mine, am simțit că exist, pentru prima oară în viața mea am simțit că sunt cineva, că exist cu adevărat, că există cineva cu numele Mircea Cărtărescu, această schimbare a avut loc într-o clipă, într-o singură clipă, nu pot să explic de ce, dar din acea clipă nu am mai fost același.

Așa a descoperit bucuria de a citi, iar micuța bibliotecă de cartier cu patru pereți și tot atâtea rafturi de cărți a însemnat temelia de cunoaștere pentru Mircea Cărtărescu.

MIRCEA CĂRTĂRESCU: Am citit toate aceste rafturi de cărți și am început să îmi dau seama de un lucru fundamental și anume că literatura nu este o grămadă de cărți, literatura înseamnă un sistem de cărți, în care fiecare carte are poziția sa puternică și privilegiată. Dacă ar lipsi o singură carte din biblioteca mea interioară, tot acest sistem s-ar modifica dramatic.

Deși a cunoscut succesul, Mircea Cărtărescu a rămas un om modest. Vorbește despre o posibilă câștigare a Premiului Nobel pentru Literatură ca despre o chestiune care ține doar de noroc. În schimb, se simte onorat că numele său apare pe lista scurtă a celor socotiți demni de Premiul Nobel. Ne-a povestit că îi place să făcă lucrurile temeinic și în literatură, dar și în viața de zi cu zi.

MIRCEA CĂRTĂRESCU: Dacă mă duc la cumpărături îmi fac o listă lungă, lungă așa, și bifez tot ce este pe ea, nu mă las până nu bifez tot chiar dacă trebuie să merg în patru, cinci magazine, și asta fac și în literatură.

Pentru prozatorul Mircea Cărtărescu, viața de familie este cea mai importantă. Privind la întreaga sa operă, scriitorul Mircea Cărtărescu, în vârstă de 60 de ani, nu se împăunează cu succesul, dimpotrivă,  concluzionează simplu: Literatura nu este un lucru de care să fii mândru, literatura nu este un lucru pe care să-l privești cu orgoliu, ceea ce ai scris tu nu este produsul minții tale, ci este un EXTRAORDINAR DAR CARE ȚI SE FACE!

Un material de Silvia Pascale