DISTRIBUIȚI

Conducerea Regiei Autonome de Transport în Comun Constanța trage un puternic semnal de alarmă cu privire la călătorii frauduloși care, pe lângă faptul că circulă cu transportul în comun fără a plăti bilet, au și obiceiul de a vandaliza interiorul și chiar exteriorul autobuzelor.

Cel mai recent caz este al unui autobuz de pe linia 48, pe care RATC a fost nevoită să-l retragă temporar de pe traseu pentru a fi recondiționat după ce un grup de vadali a scris mesaje obscene pe toate scaunele.
IMG_0407
Directorul adjunct al RATC, Dumitru Coiciu spune că a anunțat poliția în privința acestui incident, iar oamenii legii au un cerc de suspecți. Problema este că, de cele mai multe ori, vandalii sunt copii de până în 14 ani, care, conform legii, nu pot fi trași la răspundere. La rândul lor, polițiștii aplică amenzi contravenționale părinților acestora, însă măsura nu reușește să combată ceea ce a devenit deja un fenomen. Din păcate, persoanele care comit astfel de gesturi de sfidare a simțului civic și bunul simț în general nu pot fi împiedicate să urce din nou în mijloacele de transport în comun și vandalizeze din nou și din nou bunurile publice.
IMG_0402
Scoaterea din uz a unui autobuz aduce prejudicii bugetului local și îi afectează direct și pe călătorii de pe linia respectivă, care astfel vor avea de așteptat mai mult în stații până când un autobuz RATC îi va prelua și îi va duce la destinație. Tot conducerea RATC consideră că unicul mod în care astfel de întâmplări pot fi stopate este prin educarea celor care comit astfel de acte de vandalism și care, din constatările poliției și ale regiei, fac parte din rândurile minorității rrome.

IMG_0400
„Efectiv, nu avem ce face. Trebuie să conviețuim cu acești oameni. Pe termen lung am putea încerca să-i educăm. Ce mă îngrijoarează cel mai tare este că, în curând, vrem să introducem mașinile noi, iar atunci ce o să facem? Tot așa vor fi vandalizate? Au fost cazuri în care au dat cu pietre, au spart geamurile autobuzelor. Nici nu putem să-i privăm pe ceilalți locuitori ai acestor cartiere de servicii de calitate de teama vandalilor“, spune directorul adjunct al RATC, Dumitru Coiciu.