DISTRIBUIȚI

Programul de dezvoltare a transportorului TBT 8×8 cu firma germană Rheinmetall este blocat, iar dezvoltarea TAB-ului, care a trecut deja primele teste şi este socotit unul dintre cele mai moderne, bate pasul pe loc. În aceste condiţii, Ministerul Apărării s-ar pregăti pentru achiziţia a alte 60 de transportoare americane Piranha.

Proiectul transportorului amfibiu blindat (TAB) care urma să fie construit la Automecanica Moreni în colaborare cu firma germană Rheinmetall este blocat, după cum a declarat spune Constantin Bucuroiu, liderul sindical de la Moreni, potrivit unui articol publicat astăzi în presa centrală.

„Se bate pasul pe loc. De cel puţin două luni de zile trebuia să fie dată Hotărârea de Guvern prin care să apară actul constitutiv al societăţii mixte. Este deja un proiect ratat, iar Armata Română pregăteşte deja achiziţia de transportoare blindate 8×8 din altă parte”, spune Bucuroiu.

În luna noiembrie a anului trecut, fostul premier Dacian Cioloş anunţa că autorităţile române sunt la un pas de a semna un contract cu Rheinmetall, companie germană constructoare de vehicule şi echipamente militare, care va construi în România un transportor blindat. „Este într-o fază foarte avansată un parteneriat al Rheinmetall cu o companie din România care va construi în România un transportor blindat şi deci care va folosi resurse din România, care va crea locuri de muncă în România, va folosi şi tehnologia Rheinmetall şi pe ceea ce s-a lucrat în România”, a afirmat atunci Cioloş.

Cu toate acestea, liderul sindical spune că, pe lângă faptul că parteneriatul cu Rheinmetall bate pasul pe loc, Armata Română este pe cale să demareze achiziţia de transportoare Piranha 3, de la compania americană General Dynamics.

„Din ce ştim noi, se pregăteşte deja achiziţionarea a până la 90 de transportoare 8×8 Piranha 3, care vor fi fabricate în Elveţia. Sigur, există justificarea că au deja un batalion, dar corect ar fi fost ca Armata să facă un contract cu General Dynamics ca Piranha 3 să fi fost fabricat la Moreni” a spus Bucuroiu.

piranha
Armata română a achiziţionat deja, în tranşe, 31 de transportoare blindate Piranha 3, deci, potrivit informaţiilor liderului sindical, ar mai cumpăra circa alte 60, pentru a ajunge la o brigadă.