DISTRIBUIȚI

Poți ajuta la modernizarea Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Județean Constanța donând 2 euro prin sms la numărul de telefon 8845. Campania a fost inițiată de Fundația Vodafone România, care dublează suma strânsă din donații.

Numărul este valabil în reţelele Digi Mobil, Orange, Telekom România Mobile şi Vodafone.

Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În rețelele Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite, în rețeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA.

Aproximatov 1.000 de copii născuți cu probleme medicale grave sau prematur sunt tratați anual în Secția de Terapie Intensivă Nou-născuți a Spitalului Județean Constanța. Odată ajunși aici, se întorc în timp, în 1968, anul construirii spitalului – de atunci, secția nu a mai fost renovată, se arată pe site-ul campaniei www.nounascuticonstanta.ro.

Spațiile existente sunt insuficiente și improprii, sunt înghesuite incubatoare pe holuri și în sala de nașteri, aparatura este depășită. Echipamentele medicale sunt puține, vechi și suprautilizate, climatizarea este rudimentară, condițiile de sterilitate nu permit tratarea în siguranță a pacienților. Echipa medicală face eforturi uriașe să îngrijească acest număr mare de pacienți și să preia urgențele.

50 dintre copiii internați aici în 2014 au murit înainte de a împlini o lună.
TerapieIntensivaNou-NascutiConstanta_2016_019
Mortalitatea infantilă în regiunea Sud-Est este cea mai mare din țară! Cifra trece de 9,7‰ și e mai mare decât media din România și de 3 ori mai mare decât media europeană!

Spitalul din Constanța acoperă nevoile a 4 județe: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași. Recent, spitalele din Tulcea și Medgidia au anunțat închiderea secțiilor de pediatrie și neonatologie și transferul tuturor copiilor cu afecțiuni medicale către spitalul din Constanța. 8 paturi de terapie intensivă nou-născuți sunt evident insuficiente pentru o secție care trebuie să ofere îngrijiri de înaltă specializare unui număr atât de mare de pacienți în situație critică.

Fundația Vodafone își propune să reconstruiască secția. Aceasta va fi o secție modernă, mare, cu locuri suficiente – 20 de locuri pentru terapie intensivă și 8-10 locuri pentru prematuri.

Copiii vor fi îngrijiți în încăperi individuale, sterile, sigure și prietenoase. Va fi asigurat confortul pacienților, dar și condiții optime de lucru pentru personalul medical.

Sistemul performant de climatizare și tratare a aerului va asigura sterilitatea necesară. Fiecare încăpere de tratament va avea gaze medicale, incubatoare și echipamente medicale de ultima generație, mobilier specializat. Va fi liniște, o iluminare plăcută și confortabilă.
TerapieIntensivaNou-NascutiConstanta_2016_01
Părinții vor putea fi alături de cei mici cât timp vor dori, având intimitatea și liniștea necesare și spații speciale destinate lor, plăcute și prietenoase.

Medicii vor avea la rândul lor spații dedicate, monitorizarea pacienților făcându-se printr-un sistem centralizat. Documentele medicale vor fi stocate electronic și sistemul de telemedicină va asigura conectarea permanentă a medicilor cu pacienții din secție, dar și posibilitatatea conectării cu colegi specialiști din orice colț al lumii.

„Ne dorim că toți copiii internați în secție să primească cele mai bune tratamente și să aibă parte de cele mai bune condiții pentru a avea o șansă în plus să fie salvați, să crească mari și sănătoși“, mai spun organizatorii campaniei, aceiași care au dotat spitalul de copii Marie Curie din București cu cea mai modernă secție de terapie intensivă nou-născuți din Sud-Estul Europei.