DISTRIBUIȚI

În aceste zile când etnia tătară este mai divizată ca oricând, Leila Kerim Wilson, fiica regretatului nostru coleg de la Radio România Internațional, Altay Kerim, a reușit să-și adune conaționalii la aceeași masă, la lansarea Albumului gastronomic literar tătăresc:

„Ideea a pornit de pe vremea când tatăl meu, Altay Kerim, era în viață. Atunci când mătușile sau mama găteau ne gândeam că ar trebui să păstrăm aceste tradiții și că ar trebui să predăm ștafeta generației de astăzi. Să adunăm toate aceste rețete și să facem ceva, o cărticică din ea“, afirmă Leila Kerim Wilson.

Coperta cărții este realizată de Vlad Nicolescu, un elev din Constanța.

„Sunt elev la școala Petre Ispirescu, iar doamna Leila este profesoara mea de engleză. Știa că mă pricep la desen. Din istoria tătarilor mi-au atras atenția luptele lor tradiționale, de aceea am ales să desenez pe copertă luptători tătari, dar și un cuplu de dansatori în costume tătărești“, a spus realizatorul coperții, pentru Radio Constanța.

„Sunt foarte fericită că acest vis s-a împlinit și că în sfârșit această carte a văzut lumina tiparului“, a mai ținut să completeze Leila Kerim Wilson.

Denis Ibadula, reputata matematiciană de la Universitatea „Ovidius“ din Constanța este optimistă, dar și convinsă că legea și logica își vor spune cuvântul și se vor liniști apele și în etnia lor.

„Generația părinților noștri are o legătură apropiată. Ei lucrau împreună. Această prietenie s-a transferat și la generația următoare și sunt convinsă că și fetele noastre, care deja socializează împreună, au fost în tabere împreună, se va transmite peste generații. Iar în general de transmis tătărismul acesta și de transmis valorile noastre culturale, etnice și chiar religioase către generația cealaltă, eu sunt optimistă că va avea loc “, a mărturisit Denis Ibadula.

Gastronomia, în orice cultură, polarizează in jurul ei spiritele și facilitează schimburile de idei și leagă prietenii pentru o viață.

Un material de Cecilia PĂTRĂHĂU