DISTRIBUIȚI

Judecătorul federal care ar trebui să decidă în privința blocării decretului privind imigrația semnat de președinte Donald Trump este, la rândul său, un imigrant care a ajuns în Statele Unite din România, pe când era copil.

De altfel, susțin jurnaliștii de la Huffington Post, toți magistrații din complet provin din familii de imigranți, însă judecătorul Alex Kozinski este singurul care a ajuns el însuși în SUA ca refugiat.

Kozinski, scrie presa americană, este unul dintre cei mai respectați judecători din San Francisco. El a emigrat din România împreună cu părinții săi în 1962, pentru a scăpa de represiunea comunistă. Magistratul a vorbit public în repetate rânduri despre experiența sa ca imigrant și chiar îi place să glumească spunând că a devenit, rapid, din comunist convins, un capitalist incurabil, după prima sa vizită dincolo de Cortina de Fier, la Viena, în drum spre Statele Unite. Tot în Austria, spune judecătorul, a văzut pentru prima dată în viață gumă de mestecat, ciocolată și banane.
familia kozinski
Când au ajuns în Statele Unite, Alex Kozinski și părinții săi au fost ajutați de HIAS – o agenție pentru refugiați care se ocupă cu ajutorarea evreilor și a altor imigranți persecutați politic, încă din 1881. De asemenea, recent, organizația s-a mobilizat pentru a contesta decizia președintelui Donald Trump de a restricționa accesul refugiaților pe teritoriul Americii.

Reprezentanții de astăzi ai HIAS au aflat însă de la reporteri că unul dintre copiii ajutați de ei face parte din completul care trebuie să dea un verdict în privința decretului prezidențial.

Conform datelor din arhive, familia Kozinski a ajuns la Baltimore la finalul lunii octombrie 1962. Alex avea atunci doar 12 ani, tatăl său, Moise, avea 47, iar mama sa, Sabina, avea 43.
Tot cei de la HIAS i-au ajutat pe soții Kozinski să găsească locuri de muncă odată ajunși pe pământ american.
act
După cinci ani petrecuți la Baltimore, familia Kozinski s-a mutat în California, unde vremea era mai prietenoasă. S-au stabilit în apropiere de Los Angeles, unde Moise Kozinski și-a deschis o băcănie. Câțiva ani mai târziu, Alex Kozinski avea să absolve cursurile facultății de Drept din cadrul UCLA, pentru a deveni întâi avocat și abia mai apoi judecător, în 1985.

Decretul emis de președintele Donald Trump interzice, temporar, accesul tuturor refugiaților și interzice pe termen nelimitat accesul pe teritoriul american refugiaților din Siria. De asemenea, ordinul suspendă dreptul cetățenilor americani de a călători în Irak, Iran, Libia, Sudan, Somalia, Siria și Yemen.

Măsura afectează aproximativ 200 de milioane de persoane, motiv pentru care a generat haos și proteste în Statele Unite, din cauză că unii călători din țările amintite au fost reținuți, iar avocaților li s-a interzis să ia legătura cu ei.

Decretul președintelui Trump a fost contestat în instanță în mai multe state.