DISTRIBUIȚI

Roger Walkowiak, câștigătorul Turului ciclist al Franței ediția 1956, a încetat din viață la vârsta de 89 ani, în apropiere de Vichy, a anunțat astăzi familia sa, citată de cotidianul L’Equipe.

„Walko”, născut pe 8 martie 1927, era cel mai vârstnic câștigător al Tour de France după decesul elvețianului Ferdi Kubler la sfârșitul lunii decembrie. El lasă acum această postură spaniolului Federico Bahamontes, învingător în Marea Buclă în anul 1959.
ciclist
Descendent al unor imigranți polonezi, Walkowiak s-a ilustrat în cadrul mai multor echipe, pentru care a concurat la începutul anilor ’50. Cu ocazia Turului Franței din 1956, el a profitat de forma sa extraordinară, dar și de slăbiciunile favoriților, producând o mare surpriză prin câștigarea celei de-a 43-a ediții a celebrei curse cicliste.

Numele lui Roger Walkowiak rămâne legat de expresia „Un Tur a la Walko”, intrată în „folclorul” competiției din Hexagon, cu referire la un învingător de categoria a doua sau la o cursă câștigată cu multă șansă.