DISTRIBUIȚI

O vizită neobișnuită. Unul dintre urmașii amerindienilor din neamul mohawk Thomas Angus Square, cunoscut sub numele Salt, a vizitat studiourile Radio Constanța. Deși locuiește în iureșul metropolei New York, vrea să vorbească lumii întregi despre rădăcinile sale, să promoveze cultura indienilor adevărați și să promoveze pacea. Ghid în această călătorie îi este constănțeanca Daniela Pană, stabilită în America de ani buni.

Salt este unul dintre urmașii indienilor din neamul mokawk, cei care, în trecut, se bucurau de un ținut nesfârșit, cuprins între Florida și Alaska. Îmbrăcat în haine tradiționale, cu penele sprijinite pe frunte, dar și cu însemnul celor din Clanul Lupilor, a vorbit la microfonul Radio Constanța. Misiunea sa este aceea de a cunoaște România și de a promova cultura indienilor mohawk. Care este crezul său, ni-l spune chiar el.

„Avem datoria să trăim în armonie și în echilibru cu tot ceea ce ne înconjoară. Trebuie să iubim Mama Natură, căci ea ne-a dăruit absolut tot ceea ce ne trebuie pentru a trăi. Ne-a dăruit bucurie și continuă să ne protejeze așa cum a fost încă de la început“, afirmă Thomas Angus Square.

indian_2
Cum a ajuns amerindianul Salt la malul Mării Negre? Ei bine, constănțeanca Daniela Pană, stabilită în Canada de peste 15 ani, l-a cunoscut, i-a înțeles misiunea culturală și așa s-a hotărât să-i fie ghid. În România vor să pună bazele unui ONG astfel încât valorile amerindienilor să fie cunoscute pe meleaguri dobrogene, dar și tradițiile românești să fie promovate în neamul mohawk.

„Ne-am cunoscut în contextul în care era o întâlnire de șefi, în interiorul unei confederații, întâmplător el mi-a explicat cam ce ar vrea ei să facă si m-am gândit că pot să-i ajut. Dorința lor semăna cu dorința noastră de dinainte de 90, noi românii înainte de 90 eram mai putin cunoscuți, aveam probleme sa plecam, sa venim… avem probleme să plecăm eu sunt consultant financiar, l-am cunoscut pe Salt și am vrut sa- l ajut. Și-am devenit purtătorul de cuvânt“, mărturisește Daniela Pană.
indian_main
Daniela are un nume de familie predestinat. Pana este simbolul păcii la amerindieni. Deși vizita în România ar fi trebuit să fie de câteva zile, Salt a hotărât să mai stea încă 3 săptămâni pentru că îi place mult aici. Ospitalitatea românilor, energia mării, dar și mâncarea îi sunt pe plac. Ne asigură că se va întoarce în vară și că va învăța limba română pentru că tare muzicală este. O spune cu zâmbetul pe buze și cu speranța că proiectul cultural va prinde rădăcini.

Un reportaj realizat de Silvia PASCALE