DISTRIBUIȚI

Camera Deputaților a respins, astăzi, reexaminarea legii privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale.

Decizia a fost luată cu 174 de voturi „pentru” respingerea cererii de reexaminare, 85 „împotrivă” și o abținere.

În Comisia de buget a Camerei Deputaților a fost adoptat un amendament potrivit căruia legea va intra în vigoare la data de 1 a lunii imediat următoare publicării în Monitorul Oficial.

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a solicitat în plen acceptarea reexaminării legii cerută de șeful statului.

„Solicitarea PNL, astăzi, este de a accepta reexaminarea președintelui, de a renunța la eliminarea taxei radio-tv urmând ca în Camera Deputaților și în Senat să supunem dezbaterii o inițiativă legislativă de reorganizare a acestor două instituții, de regândire inclusiv a formulei de finanțare a acestor două instituții, astfel încât să nu știrbim democrația românească de rolul pe care televiziunea și radioul publice le pot avea. Funcționarea acestor două instituții reprezintă un semnal de vitalitate democratică pe care România trebuie să-l dea”, a afirmat Turcan.

Ea a susținut că formula votată de Comisia de buget „lasă un gust amar și o pată neagră pe destinul a două instituții fundamentale pentru democrația din România — radioul public și televiziunea publică”.

„La grămadă am ajuns ca două instituții atât de importante să aibă parte de la o zi la alta de un viitor incert. Nu se știe ce se va întâmpla cu statutul angajaților acestor două instituții. Se mută sursa de finanțare de la beneficiarii acestor două instituții la bugetul de stat și riscăm să transformăm aceste două instituții în simple anexe ale finanțatorului, adică ale Guvernului. Cât această taxă se colecta de la o mare parte a populației aveam garanția că această parte a populației putea fi servită printr-o anumită tematică, printr-o anumită acoperire teritorială. Renunțând la sursa de finanțare riscăm fie să semnăm decesul acestor două instituții, fie să le transformăm în societăți comerciale, fie în anexe ale Guvernului fără măcar să fii încercat o reorganizare a acestor două instituții”, a spus liderul PNL.

Președintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a afirmat că este necesară o discuție foarte serioasă pe acest subiect, deoarece televiziunea și radioul publice nu pot fi lăsate „în nesiguranță”.

„Din cele 102 taxe propuse pentru eliminare nu avem nicio obiecție pentru 100 de taxe, dar sunt două taxe despre care ar trebui să discutăm foarte serios, este vorba de taxa pentru bugetarea radioului public și a televiziunii publice. Eu cred că în acest moment Parlamentul României nu poate lăsa în nesiguranță cele două instituții eliminând prin această lege taxa radio și tv și nelăsând nimic în locul acestor două taxe. Se schimbă toată filosofia de bugetare a celor două instituții și, mai mult, se schimbă prin această eliminare toată filosofia de funcționare a celor două instituții publice. Eu nu neg că se poate gândi la o altă modalitate de finanțare a radioului și televiziunii publice, se poate, există modele și în UE, în trei,patru țări unde sunt finanțate de la bugetul de stat, dar acest lucru ar însemna să modificăm și Legea 41/1994 și filosofia de funcționare a celor două instituții”, a declarat Kelemen Hunor, la dezbateri.

El a afirmat că anul următor, după controlul Curții de Conturi, vor fi puse în discuție salarizările de la cele două instituții publice.

„Ne vom trezi că am creat haos în cele două societăți”, a adăugat deputatul UDMR.

În final, el a propus retrimiterea la comisia de cultură a reexaminării solicitate de președintele Iohannis în cazul legii privind eliminarea celor 102 taxe.