DISTRIBUIȚI

În Oituz, satul ceangăilor din Dobrogea, pregătirile pentru Crăciun încep cu mult timp înainte. O spun cu mândrie gospodinele care nu-și mai văd capul de treburi. Ba primenesc odăile casei, ba își pregătesc straiele de sărbătoare, ba repetă colinde de demult, cele în limba maghiară veche. O echipă Radio Constanța a mers în acest sat, în care tradiția merge mai departe.

Nu e bucurie mai mare pentru constănțenii din Oituz ca Sărbătoarea Nașterii Domnului. Colindele în limba ceangăiască sunt repetate din zori și până în seara de către femeile satului. E o tradiție ca aceste cântece vechi să răsune pe ulițe în Ajunul Crăciunului.

Femeile din Oituz ne-au spus că pregătirile de Crăciun încep, de fiecare dată, cu cel puțin două săptămâni înainte. În primul rând, în casele lor, totul trebui să strălucească. Apoi începe maratonul pentru prepararea mâncărurilor tradiționale. Gospodinele obișnuiesc să se ajute una pe cealaltă. Întâlnirile lor sunt adevărate sezători închinate hărniciei, spun ele.

În tot acest timp emoțiile copiilor cresc. În fiecare zi își imaginează întâlnirea cu Moș Crăciun. Cei mici ne-au povestit că abia așteaptă să deschidă darurile, dar nu vor uita să meargă la Biserică, la slujba închinată Nașterii Domnului.

Un reportaj de Silvia Pascale